Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > Izložba: Slika u ogledalu - Katarina Ivanović - Atrijum Narodnog muzeja

Izložba: Slika u ogledalu - Katarina Ivanović

Atrijum Narodnog muzeja

Autor Anđela Milinković 2012/1/18

U Beogradu, gde su već duže vreme, radi renoviranja zatvoreni glavni beogradski muzeji, kao što su Narodni muzej Beograda i Muzej savremene umetnosti, ne bi trebalo propustiti jednu ovakvu izvanrednu priliku, izložbu slika Katarine Ivanović (1811-1882), jedne od naših najznačajnijih umetnica 19. veka.

Izložba je otvorena 20. decembra u atrijumu Narodnog muzeja, a povod je 200 godina od rođenja umetnice. Sem slika Katarine Ivanović, izložbena postavka uključuje i radove nekih od savremenih umetnika koje je ova umetnica inspirisala, radove Ivane Kličković, Jelene Marković, Mirona Mutaovića, Nataše Teofilović, pisaca Otoa Oltvanji i Srđana Tešina, dramaturga Bobana Jeftića i Olge Dimitrijević, pijanistkinje Sonje Lončar, modnog kreatora Bate Spasojevića, istoričara umetnosti Jovane Stokić, Saše Janjića, Tatjane Orbović i novinarke Milice Lapčević. Autor izložbe je kustos Narodnog muzeja Petar Petrović.

Katarina Ivanović Autoportret

Katarina Ivanović je slikarstvo učila u Budimpešti, Beču i Minhenu. Putuje i u Italiju, Holandiju i Pariz, postavši na taj način jedna od retko toliko pokretnih naših umetnika. Angažovano je pratila tadašnji aktuelni umetnički život. Njene mrtve prirode i teme iz svakodnevnog života daju srpskom bidermajeru neka značajna obeležja, dok je srpsko istorijsko slikarstvo dobilo velike umetničke doprinose njenom čuvenom kompozicijom „Osvajanje Beograda 1806.“ Sa ovog platna velikih dimenzija i složene kompozicije plamti vatra i kolorit koji je rame uz rame romantičarskom patosu jednog Đure Jakšića. Dalje, ova kompozicija je verna u predstavljanju likova, i u slikovitosti srpske i turske nošnje. Dva autoportreta Katarine Ivanović se ubrajaju u antologijska dela srpske umetnosti, svedoče o izrazitom slikarskom majstorstvu i oličenje su estetike građanskog slikarstva. Ni ostale slike ove umetnice ne zaostaju po svom značaju, slike kao što su „Korpa s grožđem“, „Dečak sa sokolom“, „U svom ateljeu“ i druge. Katarina Ivanović bila je i član Srpskog učenog društva, današnje Srpske akademije nauke i umetnosti i to je čini prvom Srpkinjom sa tako visokim nacionalnim priznanjem.

Katarina Ivanović Osvajanje Beograda 1806

Njeno delo dalo je velike doprinose srpskoj umetnosti. Zaveštavši tokom svog života većinu svojih dela Narodnom muzeju, Katarina Ivanović dala je, takođe, i veliki doprinos očuvanju kulturnog nasleđa u Srbiji. Ako do sada niste imali prilike da pogledate dela ove velike umetnice, nemojte propustiti izložbu „Slika u ogledalu”, koja će biti otvorena do polovine februara 2012.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel