Solidarna kafica
Preko ramena > Tehnologija > .СРБ - Ćirilični domen i kako do njega - Ћирилица се враћа кући

.СРБ - Ćirilični domen i kako do njega

Ћирилица се враћа кући

Autor Урош Недељковић 2012/1/17 : Tekstovi istog autora

Srbija će dobiti još jedan nacionalni domen, ćirilični (ćirilički) sa sufiksom .срб. Ako izuzmemo blaženopočivši .yu, ovo je drugi nacionalni domen koji je ravnopravan sa postojećim latiničnim .rs.

Registracija ćiriličnog domena počeće na simboličan datum 27. januara na dan Sv. Save, zaštitnika srpske kulture i baštine. Čini nam se da su vekovi srpske kulture ustupili mesto modernoj filozofiji aktuelnih generacija da pre njih ništa nije postojalo niti da treba da postoji posle njih. Međutim, RNIDS (Registar nacionalnog Internet domena Srbije) je izvestio javnost da je sve spremno za registraciju novog TLD domena, koji je deo porodice domena sa internacionalizovanim nazivima (Internationalized Domain Name - IDN), odnosno domena čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom.

Nakon Rusije, Srbija je druga država čiji je nacionalni ćirilični domen odobrio ICANN. Ovo odobravanje nije bilo bezuslovno. Domen nije smeo da liči na latinični. Ruski predlog .рф se ne može pobrkati sa latiničnim pismom i dovesti krajnjeg korisnika u nedoumicu, kao ni srpski .срб. RNIDS je sproveo javnu raspravu koja je iznedrila dva predloga: .срб i .србија, koje je ICANN prihvatio (ovaj drugi kao rezervisanu alternativu). Ali, nisu svi te sreće. Bugarski predlog .бг ICANN odbija jer se može pobrkati sa latiničnim brazilskim .br i kako saznajemo, za sada rešenje nije na vidiku, iako .бг radi samo u nacionalnim okvirima Bugarske.

.срб логоRegistracija .срб domena

Iz RNIDS-a kažu da niko neće biti oštećen od postojećih zakupaca .rs domena jer će postojati pravo preče registracije. Drugim rečima ko god ima domen .rs dobiće i svoj pandan u .срб varijanti i to više predloga zbog problema sa transkirpcijom slova koje nisu u srpskom alfabetu: x, y, q, w. Takođe, postojaće i izbor kod domena koja su u tzv. ošišanoj latinici. Tako npr. za domen sisanje.rs biće ponuđeno više varijanti: шишање.срб, сисање.срб, шисане.срб, a na vlasniku je da odluči da li sisa ili šiša. Postavlja se pitanje koliko su uživaoci .rs domena sa engleskim nazivom zainteresovani da dobiju svoj ćirilični pandan. Cena registracije će biti 1 dinar i ovo pravo prečeg registrovanja trajaće 6 meseci. Nakon toga počinje slobodna registracija ćiriličnih domena po ceni od 500 dinara.

Pravila transkripcije

Svako slovo u nazivu registrovanog .RS domena se zamenjuje odgovarajućim ćiriličkim, ako je zadovoljen uslov jednoznačnosti (sva slova u nazivu registrovanih .RS domena se jednoznačno zamenjuju odgovarajućim ćiriličkim slovima, IZUZEV sledećih slova i kombinacije slova: c, dj, dz, lj, nj, q, s, w, x, y, z).

Svako slovo c u nazivu registrovanog .RS domena se zamenjuje ćiriličkim slovima ч, ц i ћ, a rezerviše se onoliko ćiriličkih domena, koliko postoji mogućih kombinacija na svakoj poziciji latiničnog slova s.

Svaka kombinacija slova dj se zamenjuje ćiriličkim slovima д i ђ i rezerviše se onoliko ćiriličkih domena koliko postoji kombinacija na svakoj poziciji koja sardži latinična slova dj. Isto važi i za лј i љ, нј i њ itd. Slovo s se zamenjuje sa с i ш, z sa з и ж, ali dz se zamenjuje slovom џ. Slovo x zamenjuje se sa шћњ, y sa шћљ, q sa љћњ, a w sa љћш.

Azbuka – 30 slova

Domen, iako formalno može imati 64 ASCII karaktera, a srpska ćirilica se čudno transkribuje tako da neko slovo može imati 2 ili više karaktera u ASCII tabeli, u praksi to znači da ćirilični domen može imati 30 slova srpske ćirilice, uračunavajući i brojeve i crticu.

Poddomenska struktura, koja služi da bliže odredi naziv domena, je sledeća:

  • za preduzeća .пр.срб (pandan .co.rs)
  • za organizacije .орг.срб (pandan .org.rs)
  • za obrazovanje .обр.срб (pandan .edu.rs)
  • predlog od .од.срб (pandan .in.rs)
  • organi uprave .упр.срб (pandan .gov.rs)
  • za akademsku mrežu .ак.срб (pandan .ac.rs)

Србовача

Popularizacija .срб domena

Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese .СРБ domena će se, za razliku od mnoštva domena čiji su nazivi na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane. Stoga je i slogan kampanje za popularizaciju korišćenja .SRB domena „Linkuj kao što govoriš!”

Ko sve ima nacionаlne domene

Svoje nacionalne domene za sada su rezervisali Rusija (.рф), Ujedinjeni Arapski Emirati (.امارات ), Egipat (.مصر), Saudijska Arabija (.السعودية), Bugarska (.бг – na ledu), Ukrajina (.укр), a očekuju se i mnogi drugi.

Na kraju – izbor je na vama. Da li želite domen na nacionalnom pismu, kojim je su napisana najveća dela naše kulture, ili smatrate ćirilicu kao pismo koje je retrogradno, nacionalističko, šovinističko i nimalo „fensi” jer se smatrate modernim pripadnikom apstraktnog građanstva bez identiteta. U svakom slučaju, popularnosti ćiriličnog domena presudiće cena, ljubav i praktičnost. Ovo poslednje pogotovu, jer pitanje je koliko ljudi zna da prilikom kucanja koristi i domaća latinična slova, a kamoli da instalira ćirilicu (kojom je brže kucati jer ima manje slova za stisnuti).

Za 4 dana 1000 .СРБ domena

Za samo četiri dana od početka registracije, broj registrovanih .SRB internet domena je prešao 1000. Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) objavljuje da je 30. januara, u 13.42 časova, registrovan 1000. .SRB domen. Istovremeno, RNIDS je sve bliže broju od 70.000 registrovanih .RS domena.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel