Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > Srpski pesnici slikari - Poezija na slikarskom platnu

Srpski pesnici slikari

Poezija na slikarskom platnu

Autor Biljana Jovanović 2012/1/12

Književne enciklopedije i istorije umetnosti od davnina beleže primere višestruko talentovanih pojedinaca koji su ostavili značajna dela u više umetničkih sfera. Stvaraoci čija je primarna delatnost pisanje, odnosno knjiženost, neretko su se interesovali za crtanje, slikanje, pa i vajanje. Fenomen svestranog umetničkog genija koji je i u oblasti književnosti i u oblasti slikarstva stvorio značajna dela, kroz brojne primere, uočava se i u srpskoj kulturi.

Sjedinivši svojim stvaralaštvom književnost i slikarstvo, ovi pisci su svoj trag, osim u slovima i rečima, ostavili i na slikarskom platnu, u vidu crteža, pastela, akvarela, kolaža, grafika ili ulja. „Kad otkrijem nove prostore, nepoznate ljude i drukčije vidike, pisci i slikari pomešaju profesije, pa se pisci preobraćaju u slikare, a slikari počnu da zapisuju, doduše nestručno, ali razborito, oduševljeno i, naravno - slikovito...“ Ove reči Miće Pavlovića, poznatog umetnika, potvrdu nalaze u stvaralačkim opusima Miroslava Mike Antića, Đure Jakšića, Dušana Matića, Momčila Nastasijevića, čiji se pesnički maniri razlikuju, a koje povezuje ljubav prema slikarstvu.

Plavi čuperak i Dama u plavom

Stvorena je navika da se Miroslav Mika Antić označava kao omiljeni pesnik detinjstva koji je vrlo dobro umeo da poetizuje emocije male i velike dece. Međutim, previđa se činjenica da je Mika Antić iza sebe ostavio brojne crteže, kolaže, uljane slike, monotipije. Ispod slika je, često, ostavljao i zapise u jednoj rečenici: Biti zaljubljen u strašno široka jutra, Pijanom je i mesec sunce...

Miroslav Mika Antić Suncokreti

Miroslav Mika Antić - Suncokreti

Đura Jakšić Devojka u plavomBogat kolorit i brzi pokreti kičicom prenose specifičnu atmosferu slika koje je Antić samostalno izlagao u Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Kikindi, Mokrinu. Oduševljena njegovim stvaralaštvom, Desanka Maksimović je jednom prilikom zapisala: „Talenti su mahom porozni: slikar biva pomalo i pesnik ili ima i izuzetan sluh; pesnik često ima slikarskog dara - naš klasik Đura Jakšić i naš dragi Miroslav Antić to potvrđuju.“


Za razliku od Antića koji je bio samouki slikar, Đura Jakšić je svojevremeno u Temišvaru i Pešti učio slikarstvo. Njegovi brojni portreti uvaženih građana, dragoceno su svedočanstvo o modi toga doba, ali i o tadašnjim društvenim prilikama uopšte. Čuvena Devojka u plavom, epohalni Autoportret, portret Direktora Ćirića nadovezuju se na slike sa motivima iz srpske prošlosti i istorije (Ustanak Crnogoraca, Knez Mihailo na odru, Ubistvo Karađorđa...). Svoj romantičarski nacionalni polet, izražen u poeziji, Jakšić je sa istim žarom oživljavao na slikarskom platnu, a neretko je čitave pesme opredmećivao na slikama. Uticaj Rembranta, koji je bio Jakšićev uzor, očitava se u izraženom koloritnom kontrastu u kojem dominiraju crveni, žuti, tamnoplavi tonovi.

Reči u kamenu i surealistički kolaž

Dušan MatićIako je pripadao modernim tendencijama srpskog pesništva između dva rata, Momčilo Nastasijević je u crtanju predela i krajolika u rodnom Gornjem Milanovcu i okolini, bio realista. Autor zbirke Pet lirskih krugova i čuvenog ciklusa Reči u kamenu, koristio je olovku za izradu svojih crteža, čime je duh starog Gornjeg Milanovca autentično optredmećen. Nastasijevićevo interesovanje za likovnu umetnost realizovano je i kroz njegove prikaze niza slikarskih izložbi - Koste Milićevića, Zore Petrović, izložbe „Lade“...

Činjenica da je odrastao u porodici umetnika koja je okupljala pesnike i slikare, uticala je na stvaralačku usmerenost ovog pesnika slikara. Umetnički ambijent koji je pogodovao Nastasijevićevom stvaralaštvu, nadrealista Dušan Matić stvarao je u svom životnom prostoru, odnosno, stanu. Njegovi brojni nadrealni crteži krasili su zidove stana, a na stolovima su se nalazili blokovi za crtanje, olovke, flomasteri u bojama. Međutim, za razliku od Nastasijevićevih realističkih crteža koji su verna slika stvarnosti, Matićeva likovna ostvarenja pretežno su apstraktna, a dimenzije i odnosi na slikama su u neskladu. Sklon eksperimantisanju u poeziji, Dušan Matić je bio inovativan i u slikarstvu. Osim brojnih samostalnih crteža i portreta svojih savremenika (esejiste Sretena Marića, Isidore Sekulić...), Matić je stvarao i koautorska kolažna dela, od kojih se izdvajaju kolaži izrađeni uz učešće pesnika Aleksandra Vuča.

Svestranost i talenat ovih pesnika, oduševljenika slikarstvom, dokazuju da srpska kultura poseduje značajna dela kako u oblasti knjiženosti, tako i u oblasti slikarstva, a izložba na kojoj bi bile prikazane slike ovih i drugih srpskih pesnika, svakako bi privukla pažnju.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel