Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Srećna Nova 2012. godina - i ne osvrćite se preko ramena, već nas čitajte i dalje

Srećna Nova 2012. godina

i ne osvrćite se preko ramena, već nas čitajte i dalje

Autor Preko ramena 2011/12/29

Iako su ekonomske i političke prognoze za 2012. godinu crnje od najtamnijeg kutka vasione, od nas ćete dobiti želju za dobrim zdravljem, kao jedinom vrednošću kojom stvarno raspolažete i na koju delimično možete uticati. Nakon toga želimo vam sreće i pameti. Ako imate ova tri preduslova imaćete i sve materijalne stvari koje će vam drugi poželeti.

Hvala vam što ste protekle godine, a ujedno i prve godine postojanja sajta Preko ramena, bili uz nas. Trudili smo se da ispunimo našu misiju – da donesemo kvalitetan i čitljiv sadržaj na veb, a da ne budemo okarakterisani kao blog ili „lajfstajl“ magazin – što je najlakše biti.

Naša redakcija je zadovoljna. Uspeli smo da svaki radni dan imamo po jedan ozbiljan tekst, pretežno novinarski, često i analitički. Nekad smo i omanuli, nekad smo sami sebe iznenadili tako da smo u proseku više nego (samo)zadovoljni. Sve smo to uspeli bez ikakve materijalne podrške ili zaleđine nekog od mnogih domaćih internet lobija, tako da nameravamo ostati na putu što kvalitetnijeg sadržaja. Ako ponekad i omašimo u objavljivanju nekog teksta – ne zamerite nam.

Ako bude smaka sveta – biće ga i tu ne možemo ništa. U dovoljno novogodišnjih stvari već verujemo da bismo i time produžavali spisak.

Preko ramena novogodišnja čestitka

Čitali ste, a mi smo pisali u 2011. godini

Ove godine smo živeli u Holandiji, peli se po planinini Boranji danju i po Vlaškoj planini noću, skoknuli smo i do Čilea i Osla, pisali smo o Dunavu i dunavskim pesmama, o vožnji bicikla u prirodi i o tome kako je nastala Hidroelektrana Đerdap. Otkrili smo i 10 neobičnih istina o Rimu, doneli putopis o Radžastanu u Indiji i preneli priču o parkiranoj kamili u Kirgistanu...

Za to vreme smo i radili, te smo vam preneli zašto treba dremati na poslu, da Nemci nisu baš toliko disciplinovani u trošenju državnih para, kakvi su međuljudski odnosi na poslu, o tome kako muzika utiče na vas da nešto kupite i kakvim se jezikom u reklamama služe „stručnjaci“. Naravno, društvene mreže na poslu su negde zabranjene a negde ne, ali pisali smo i o mitu da su društvene mreže moćni reklamni atributi. Pozabavili smo se sa psihološkim reakcijama na gubitak posla, ali smo pisali i istorijski o kovanju novca u srednjevekovnoj Srbiji, o tome kako su nastale bombone, visa kartica i da je kriza bila recept za uspešan biznis pekarke iz visokog društva.

Pokušali smo i da ukažemo na česte pravopisne greške u medijima, na to kako nove tehnologije menjaju rečnik, ali i o tome da li su fluo „štedljive“ sijalice stvarno toliko dobre i korisne. Osvrnuli smo se i na večitu temu zavisnosti od interneta.

Pisali smo o seksualnoj ekonomiji, ekonomiji fudbala i o tome koliko košta teniser. Tu je i zanimljivo zanimanje pedikira za krave, umetnost pijenja kafe i akcija solidarne kafice, ishrane u starom Rimu i u modernom Rimu, ali i o hrani u antičkoj Grčkoj. Tu je i tekst o klozetskoj literaturi.

Van klozeta, pokrili smo kulturnu rubriku savetima za što pravilnije titlovanje filmova, istraživanjem manje popularnih umetnosti u Srbiji, kao što su stripovi i plesne predstave, intervjuima poput onog sa Alehandrom Žodorovskim koji nam je otkrio da je „Holivud udruženje lopova“ i mnogo toga drugog.

Godinu završavamo sa tekstom o staroj biljci Tjiko koja budi nadu i video retrospektivom 2011. godine koja zapravo nema nekih dodirnih tačaka sa ovom godinom.

Ono što nismo uspeli ove godine da uradimo a sigurno ćemo uraditi sledeće je širenje akcije „Solidarna kafica“, i ovim putem pozivamo sve zainteresovane kafiće da nam se jave. Takođe, pozivamo klasične medije da nam pomognu u širenju vesti o ovoj akciji, jer činjenica je da je u Srbiji internet dostupan uglavnom srednjoj klasi, kojoj ova akcija nije ni namenjena.

Ove godine pridružilo nam se još vrednih i dobrih saradnika, a naš poziv za saradnju je uvek otvoren. Takođe nam možete pomoći prateći nas na Fejsbuk stranici „Preko ramena“ i na našem Twiter „Preko ramena“ nalogu. Sponzori su uvek dobrodošli.

Zahvaljujemo se svim partnerima i partnerskim sajtovima na podršci – mi znamo koliko vredite i verujemo u vas.

Srećna Nova godina i ne osvrćite se preko ramena, već nas čitajte i dalje.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel