Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > Svet snova i mašte Megi Tejlor - Čudan spoj starog i novog

Svet snova i mašte Megi Tejlor

Čudan spoj starog i novog

Autor Biljana Jovanović 2011/12/20

Danas u umetnosti nije lako izmisliti nešto što već ne postoji, baviti se nečim novim. Na ideju da se bavi baš ovim vidom umetnosti Megi Tejlor je došla zato što nikada nije volela da fotografiše ljude. Čitavih 10 godina ona svoj foto aparat nije iznela dalje od svoje bašte. Ali tada, 1995, kreativni direktor Adobea, Rasel Braun, pozvao je njenog muža, inače poznatog fotografa Džerija Uelsmana, da se oprobaju u digitalnoj obradi fotografija koristeći Fotošop, što je ovaj odbio. Međutim, njegova žena se oduševila mogućnostima koje pruža kompjuter. Počela je da skenira slike koje je sakupljala i da ih obrađuje. Kako se softver za obradu fotografija usavršavao tako su i njena dela postajala zanimljivija i kompleksnija. Sada su ona u pravom smislu reči – fantazija.

U naučnoj i stručnoj literaturi fantazija, odnosno mašta, najčešće se određuje kao ,,sposobnost uma da stvara nove kombinacije predstava i ideja“. Kao osnova stvaralačkog mišljenja i delanja, mašta je usko povezana sa kreativnošću i u rezultat je čovekove želje da spozna sebe i svet koji ga okružuje. Megi Tejlor je umetnica iz Amerike, koja zahvaljujući specifičnom načinu obrade fotografija i modelovanju umetničkog sveta ne predstavlja fotografa u tradicionalnom značenju te reči. NJena inovativnost se ogleda u skeniranju fotografija s kraja 19. i početka 20.og veka, njihovom povezivanju i brižljivoj obradi u Fotošopu posredstvom čega se gradi fantastično-groteskni svet u kojem se mašta opredmećuje.
Maggie Taylor
Digitalnom obradom Megi Tejlor spaja nespojive elemente, pa se fantastični motivi uklapaju u poznato, prihvaćeno i svakodnevno, a bogat kolorit stvara dojam rukom naslikanih slika. Životinje, ljudi, biljke i raznoliki predmeti često su prikazani u nesvakidašnjim odnosima. Životinje su izmeštene iz uobičajenih staništa i prirodnog ambijenta, te se na više slika uočavaju ribe izvan vode, u naručju ljudi, kao i uznemirujuće predstave labuda, koji se gega na suvom. Prisustvo životinja naročito je izraženo na slikama sa motivima dece.

Megi Tejlor na fotografijama gradi karikaturalan svet pun kontrasta u kojem čudno, nastrano, neobično i nakazno transformišu uobičajen poredak stvari. Stoga, prisustvo životinjskih delova na telu čoveka -leptirova krila, mačije, pseće, ptičje glave i sl. ne iznenađuje. Katkad određeni delovi tela nedostaju, te su primetne predstave ljudi bez glava ili bez nogu. Značenjski pluralistične, ove slike su izazovne za posmatranje i analiziranje jer su bogate detaljima koji poseduju simboliku.
Maggie Taylor
Megi Tejlor je najpoznatija po ilustracijama koje je uradila za knjigu Luisa Kerola Alisa u zemlji čuda. Ove fotografije dosledno podražavaju obrasce iz knjige, te su manje inovativne od radova koji su sintetizovali grotesku, maštu, animalne i floralne motive i predočili svet po kojem je Megi Tejlor postala prepoznatljiva širom sveta. Radovi ove umetnice objavljeni su u knjigama: Adob fotošop master klas: Pejzaž snova Megi Tejlor (2005), Rešenja počinju sa A (2007) i Alisa u zemlji čuda (2008).

Megi Tejlor je rođena 1961. godine u Ohaju. Nakon završenih studija filozofije, stiče master diplomu Florida univerziteta iz oblasti fotografije. Njena dela predstavljena su auditorijumu širom Amerike u okviru brojnih samostalnih izložbi i deo su mnogih javnih i privatnih kolekcija, uključujući kolekcije Muzeja umetnosti, Prinston univerziteta, Harvarda, Kembridža, Florida univerziteta, Muzeja lepih umetnosti. 2004. dodeljena joj je nagrada centra za fotografske projekte u Santa Feu. Živi na Geinsvilu na Floridi.

 

Maggie Taylor zvanični sajt

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel