Solidarna kafica
Preko ramena > Prikolica > Solidarna kafica - Građanska inicijativa za kaficu!

Solidarna kafica

Građanska inicijativa za kaficu!

Autor Milutin Mitrović 2011/12/9 : Tekstovi istog autora

U istoj ovoj rubrici 23. novembra prošle godine objavili smo prvi tekst na temu „Umetnost kafenisanja“, ko želi da se podseti.

Najnovija vest na istu temu je poziv organizacijama građana u Italiji da se pridruže inicijativi iz Napulja i Trsta, te da prihvate lep i human oblik solidarnosti. Inicijativa je začeta u vreme Drugog svetskog rata kada siromašni nisu imali para ni za hleb. Oni ipak malo imućniji pokrenuli su solidarnu akciju pod geslom: „Pane sospeso“ (Odloženi hleb). „Odložen“ je tako što ko na to pristane dvostruko plati cenu svog hleba, a preostali deo novca služi da se „odloži“ na stranu i njime najsiromašnijima besplatno ponudi makar komad hleba. Sadašnja kriza nije baš tako žestoka da ljudi nemaju ni za hleb, međutim, drastično je osiromašen jedan deo srednje klase koji više nema ni za svoju nasušnu kaficu. Italijani koji umeju da vole kafu, da u njoj uživaju, da gotovo ne umeju da počnu dan bez nje, znaju i koliko je teško drugima koji to sebi ne mogu da priušte.

Organizatori, Mreža Caffè Sospeso, uputila je proglas na hiljade adresa organizacija građana, kafića, ugostiteljskkih i turističkih institucija i drugih da se pridruže inicijativi koja po njima zaslužuje da bude promovisana na Dan ljudskih prava, jer je za mnoge Pravo na kafu – jedno od osnovnih ljudskih prava i valja ga poštovati.

Razgovarali smo na tu temu sa mnogim vlasnicima kafića i restorana kod nas, svi su se složili da je to lepa i humana akcija, međutim do danas nisam čuo da se neko prihvatio toga i u Srbiji. A nismo mi manje humani od Italijana, niti imamo manje siromašnih, niti smo pak svi toliko siromašni da drugome ne možemo da platimo kafu. Ne, reč je o tome da smo nenaviknuti na akcije koje promovišu građani, obični ljudi, a ne organizacije ili partije. Ne daj Bože da se one umešaju onda bi sve propalo. Jer kako kaže Tim Džuda u svojoj seriji tekstova „Yugosfera“, čega god se na tlu bivše Jugoslavije prihvate političari to mora da propadne. 

Prilažemo skraćeni prevod italijanskog proglasa:

Subota 10. decembar
U Trstu: Stazione Rogers (galerija), Siora Rosa (restoran) i Teatro Miela (bar alternativnog pozorišta).

Asocijacija Mreže Caffè Sospeso poziva na prisećanje stare prakse do koje neki napuljski barovi drže, da se ostavi plaćena jedna kafa za nekog nepoznatog koji nema novaca, a ući će u kafić posle nas. Gest solidarnosti i prijateljstva. Opštenarodna investicija.

10. decembra 2011. povodom Svetskog dana Ljudskih prava održavaće se festivali na kojima će se popularisati obnova običaja u barovima i lokalima širom Italije sa željom da se privuku novi članovi Mreže, propagiranjem na kulturnim promocijаma i u svakodnevnom životu, filozofije solidarnosti na kojoj se pokret zasniva.

Mrežu Caffe Sospeso čine Mreža solidarnih lokanih zajednica, Asocijacija pravnih studija imaginacije, sedam filmskih Festivala: O ljudskim pravima (u Napulju), Valsusa Filmfestival (Val di Suza), Lapedusafilmfestival (Lampeduza), Festival S/Paesati (Trst), Filmfestival o pejsažima (Polići Đeneroza), Marina Caffe Noar - festival primenjene literature (Kaljari) i Riaceinfestival (Riaće) i dakako svi ugostiteljski objekti koji prihvataju inicijativu.


Solidarna odložena kafica

Fanovima „Preko ramena“

Pozivamo naše čitaoce i saradnike – da pokrenemo i mi u istom duhu akciju „Solidarna kafica“ tako što će svako od onih koji joj pristupi umnožiti plakat priložen uz ovaj tekst i dati ga vlasniku kafića u koji odlazi, pokušavajući pritom da ga ubedi da pristupi mreži „Solidarna kafica“. Pokažimo da smo u stanju da prihvatimo humane i solidarne akcije građanskog društva bez obzira šta o nama misli i odluči Brisel ili bilo ko drugi.

Redakcija će sa svoje strane odvojiti besplatan oglasni prostor na kojem će objavljivati imena i adrese kafića koji su pristali da se uključe u akciju. Pozivamo zato naše saradnike u ovom poduhvatu da nam jave adrese kafića koji su pristupili i stavili plakat „Solidarna kafica“ na vidno mesto pri ulazu u lokal. Ništa više. Svaki takav lokal fotografisaćemo i uzeti izjavu od vlasnika pokušavajući da ih popularišemo i preko velikotiražne štampe. Vlasnici kafića time samo dobijaju: povećanje prometa, publicitet i reputaciju dobronamernika.

Ova akcija nema ni organizacioni, ni upravni odbor, ni komitet, ni bilo kakvu hijerarhiju. U njoj smo svi jednaki i maksimalno važni. To je pokušaj građanskog duha i delovanja. Redakcija „Preko ramena“ služi samo da bi povezivala zainteresovane i pratila njihova nastojanja.

Pokušajmo – tako se stvara duh građanske solidarnosti.

 

Solidarna kaficaOvde preuzmite veću sliku za običan štampač, a ovde verziju za štampu (eps).

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel