Solidarna kafica
Preko ramena > Posao > Popodnevna dremka na poslu - Dobro hrkanje za dobro zdravlje

Popodnevna dremka na poslu

Dobro hrkanje za dobro zdravlje

Autor Tanja Jakobi 2011/11/30

Nemački sindikati pozvali su velike kompanije da zaposlenima u opis radnih zadataka stave i popodnevnu dremku. Ubeđivačku snagu argumentima za uvođenje „sieste“ daju i najnovija medicinska istraživanja koja kažu da popodnevno spavanje smanjuje rizik od srčanih napada, poboljšava pamćenje i „puni baterije“, piše Gardijan.

Nemačka konfederacija sindikata DGB tvrdi da kratka dremka na poslu ima smisla jer je dobra po zdravlje i bolji rad zaposlenih. „Iako se siesta više ne odobrava ni radnicima na jugu Evrope, ipak je reč o vrlo dobroj ideji iz zdravstvenih razloga“, kaže Annelie Buntenbach, član izvršnog odbora DGB. „Kratki popodnevni odmor smanjuje rizik od srčanog udara i obnavlja energiju“, rekla je ona Tageszeitung-u u jednom intervjuu.

Zdravstvene studije podržavaju ovakvo mišljenje. Istraživački sa Harvarda i Medicinskog fakulteta u Atini pokazuju da grčki radnici koji imaju regularni popodnevni odmor imaju 37% manju stopu smrtnosti od koronarnih oboljenja u odnosu na svoje kolege kojima nije dozvoljena dremka.

Ideja je stekla pristalice u Nemačkoj gde velike kompanije poput BASF-a, Opel-a, Hornsbach-a i Lufthanse za zaposlene imaju posebne sobe, a poslodavci kažu da zapažaju veću produktivnost kod radnika koji su ispavani.

„Popodnevna dremka je dobar 'most' da se prebrode niži nivoi energije i koncentracije u sredini dana kad su zaposleni mnogo skloniji pravljenju grešaka“, kaže Jürgen Zulley, profesor biologije i psihologije na regersburškom univerzitetu. „Kratko popodnevno spavanje pomaže nam da brže reagujemo, bolje pamtimo i budemo bolje raspoloženi“.

Studija koja je prošle godine sprovedena na univerzitetu Berkli u Kaliforniji potvrdila je ova zapažanja, i pokazala da su zdravi mladi pojedinci bolje učili ako su popodne odspavali.

Sve do industrijske revolucije Nemci su imali redovne popodnevne pauze. Ali u ekonomijama u kojima se od zaposlenih tražilo sve više, dovela je do toga da ova tradicija s vremenom nestane u severnoj Evropi, a u poslednje dve decenije ne postoji ni na Jugu.
Popodnevna dremka na poslu
Ali nisu svi pristalice vraćanja ove tradicije. „Već imamo polusatnu pauzu za doručak i sat i po pauze za ručak“, kaže berlinski električar Frank Pahlow. „Ako bude uvedena i pauza za popodnevni odmor, dolazićemo kući još kasnije, što nije dobro. U Italiji i Španiji je drugačije jer njima taj popodnevni odmor treba zbog visokih temperatura, ali ovde u Nemačkoj nemamo čak ni pristojno leto.“

Ipak, neki radnici kažu da bi vrlo rado prigrlili mogućnost podnevnog punjenja baterija. „Nekad mi je stvarno potrebno malo da sklopim oči i odmorim, ali na poslu nema mogućnosti za to“, kaže Nils Gordon de Mello, koji radi u berlinskom zdravstvu. „Da na poslu postoji soba gde je moguće leći i odmoriti se koji minut, to bi bilo zaista super.“

 

Biznis i finansije / Guardian

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel