Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > RTS - Reprizna televizija Srbije - Već viđeno

RTS - Reprizna televizija Srbije

Već viđeno

Autor Marija Dragić 2010/10/20 : Tekstovi istog autora

Prema važećem Zakonu o javnom informisanju Republike Srbije pretplata se plaća preko računa za električnu energiju: "Naplata mesečne pretplate vrši se preko javnog preduzeća koje obavlja delatnost proizvodnje i distribucije električne energije na način utvrđen ugovorom koji republička ustanova javnog radiodifuznog servisa zaključuje sa tim javnim preduzećem". Cena mesečne pretplate je 475 dinara. Cena kablovske televizije je oko 700 dinara. To znači da gledaoci (a i oni koji to nisu, ali sticajem okolnosti imaju televizor) mesečno izdvajaju oko 1200 dinara za televiziju. Neki bi rekli da je to malo, neki da je puno ali nije reč o tome. Bolje je postaviti pitanje šta gledaoci dobijaju za svoj novac koliki god da je.

Sa ovim pitanjem najuže je povezano pitanje ponovnog emitovanja programa o kome će u ovom tekstu biti reči. Prema Vujaklijinom Leksikonu stranih reči i izraza reč repriza je francuskog porekla (fr. reprise) i znači ponovno uzimanje, povraćanje ranije uzetog, ponavljanje, ponovno prikazivanje pozorišnog komada ili predstave, priredbe, prva predstava posle premijere. To dalje znači da gledaoci danas plaćaju ponovno emitovanje programa za koje su, po logici stvari, već jednom dali novac.

Srećni RTS sa Srećnim ljudima

Bez čega se javni servis u Srbiji ne može zamisliti? Odgovor je lak - bez Boljeg života ili Srećnih ljudi. Samo što sada bar nisu u večernjem terminu nego u jutarnjem od 9h. Za dobro jutro valjda. Svakako da bi i nove generacije trebalo da odgledaju ove čuvene serije, ali nameće se pitanje dokle više.

Udarni termin je rezervisan za sada već kultno Selo gori a baba se češlja. Naravno, ne po prvi put. Onda je tu i italijanska serija Kapri koju smo takođe imali prilike da gledamo. Ne treba da se napominje da neke od ovih serija imaju i svoje dnevne reprize. Za slučaj da ih prethodnih nekoliko puta nismo gledali ili, ne daj Bože, da ih nismo naučili napamet.

Ipak, istraživanja IREX-a i Ipsos Strategic marketing-a za 2009. godinu pokazuju da je program nacionalne televizije u toj godini bio najgledaniji. 4 185 000 gledalaca dnevno prati RTS1, dok RTS2 dnevno prati 2 693 000. Drugi po gledanosti bio je Pink sa 3 885 000 gledalaca, a zatim B92 sa 3 009 000 gledalaca. Najgledanija emisija u 2009. bila je serija "Selo gori a baba se češlja", a sledeće tri po gledanosti su takođe bile serije koje su se emitovale u udarnim terminima na Prvom programu Javnog servisa. Sve epizode su tada premijerno emitovane, a nakon toga sve serije su ponovo u celosti reprizirane i njihova gledanost je bila manja.

Rezultati gledanosti su takođe pokazali da su najgledaniji filmovi u 2010. emitovani na RTS-u. Ali i u ovom slučaju očigledan je veliki broj ponovo emitovanih ostvarenja - serijal Žikina dinastija, američki Sam u kući ili francuski Taxi.

Jasno je da postoji problem. Često se može čuti da RTS znači Reprizna televizija Srbije. Narod se time pravda da ne plaća TV pretplatu. Naplativost pretplate se razlikuje od regiona do regiona (tako je naplativost u Beogradu i Vojvodini oko 70%, u južnoj Srbiji 20-27%, a u centralnoj Srbiji 37-47%). Zbog relativno slabe naplativosti pretplate RTS ove i prethodne godine posluje sa budžetom od 80 miliona evra, što je manje od potrebnih 100 miliona, pa je već drugu godinu za redom na gubitku. Uz ove probleme tu je i pad prihoda od reklamiranja koji se ovde povezuje sa svetskom ekonomskom krizom.

Nalazimo se u paradoksalnoj situaciji. Ljudi neće da plaćaju pretplatu jer im je dosta repriznog programa. RTS bez priliva sredstava ne može da pravi bolji i kvalitetniji program, a ni da ga kupuje. Istraživanja sa druge strane pokazuju da su programi javnog servisa nejgledaniji u Srbiji. Često se može čuti i da su stari filmovi i serije najbolji, najinteresantniji i najkvaliteteniji i da ih narod voli. I pored repriza gledanost ne opada. Zato je i pitanje da li će i kada doći do promena.

"Sex i grad" traje više nego vlasnici televizija

I pored činjenice da je od četiri drugarice sa Menhetna imalo šta da se nauči i vidi, što je mnogo-mnogo je. Broj emitovanja ove serije na domaćim kanalima se ne može izbrojati. I pored toga, televizija FOX je emitovala ovu seriju po dve epizode dnevno (i te iste 2 epizode reprizno) tokom čitavog leta. A kada je serija prošla oni su je ponovo pustili. U međuvremenu je televizija promenila vlasnika i ime i postala Prva srpska televizija, ali Sex i grad je i dalje tu. Pri kraju su emitovanja, valjda ćemo sada završiti sa ovom serijom. U suprotnom će komentar koji sam nedavno pročitala na jednom forumu biti u potpunosti opravdan: "Teško da će oni biti prva televizija kad ponovo puštaju tu seriju".

TV Avala za to vreme emituje Simpsonove i Red i zakon, B92 ponovo Vratiće se rode, a Studio B seriju "Opčinjeni".

Sada je potrebno pomenuti i neizbežnu Farmu. Naravno da se ne radi o istom programu i o bukvalnom repriziranju ali radi se o istom konceptu. Prethodna sezona je ne tako davno završena a trajala je više od tri meseca. Nova sezona je tek počela i trajaće do Nove godine. Kao da se program televizije Pink sveo na period od jedne do druge "Farme" sa povremenim ubacivanjem Zvezda Granda sa kojima je ista situacija. Očigledno je da nije bitan kvalitet programa, bitna je gledanost (ali to je već neka druga tema). A naš narod samo čeka novi reality da bi video kakve su zvezde i zvezdice zaista. Sve je isto iz sezone u sezonu, samo se statisti menjaju.

Izgleda da reprize "vole" i hrvatske televizije. Tako su gledaoci privatne RTL televizije na društvenoj mreži Facebook napravili grupu "Lijepo zamoljavamo RTL televiziju da ne reprizira iritantne serije", dok je u Jutarnjem listu osvanuo tekst pod nazivom "Zašto sve tri televizije ukidaju emisije i stalno vrte reprize". Valjda će neko uskoro shvatiti da je publika željna NOVOG!

Televizije za sada to ne prihvataju u potpunosti jer se sve rukovode komercijalnim efektima. Danas se najviše isplati emitovanje velikih sportskih događaja i pravljenje reality show programa. Kada njih nema postaju dobre i reprize filmskih i serijskih ostvarenja. Kupovina novih filmova i serija je skupa pa se zato vraćaju ka već proverenim i oprobanim epizodama. Čisto da ih ne zaboravimo.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel