Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Silvio Berlsukoni: „Odlazak bez dostojanstva“ - Kraj Silvija Berluskonija?

Silvio Berlsukoni: „Odlazak bez dostojanstva“

Kraj Silvija Berluskonija?

Autor Milutin Mitrović 2011/11/17 : Tekstovi istog autora

Budući da uvek priznam kad se poslužim tuđim naslovom, koji mi se dopadne, evo reći ću da je ovaj preuzet iz engleskog Gardijana. Kako je vodio svoju beskrupulozno gramzivu politiku (ako se njegovo vladanje može podvesti čak i pod nemili pojam politike), tako je Berluskoni povlačio svoje poslednje poteze.

 

Posle sastanka G 20 u Kanu 3. i 4. novembra, na kojem su mu svi okrenuli leđa, čak i oni kojima je bio uzor (mađarski i bugarski premijeri), kola su nezadrživo krenula nizbrdo. Kao one kineske ribice, što osete zemljotres unapred, odjednom su počeli da ga napuštaju dotada verni saradnici. Kompaktna politička mašinerija počela je da se kruni. Jedni su pobegli da bi na vreme obezbedili poziciju u nekoj drugoj stranci, drugi da bi igrajući na „odgovornost prema narodu“ pokušali da svoju odluku unovče drugačije. U tom poslu su se novinari opet pokazali kao vulgarni profesionalci, koji služe onome ko bolje plati. Ekipa sa Berluskonijeve privatne TV Canale 5, koja je postala popularna dodeljujući „Zlatnog tapira“ (veličine dečije igračke) javnim ličnostima koje pokažu nepoštenje, neznanje, neotesanost, najčešće onima iz opozicije“, dva dana pre Berluskonijeve ostavke iskrsnula je pred Silviovom najmilijom vilom Arkore, sa kamionom na kojem je bio ogromni Zlatni tapir. Hteli su da ga uruče svom gazdi, kao znak da su ga i oni siti.

Ono što nisu mogle masovne demonstracije, protesti preko milion žena uz slogan „Basta!“ (Dosta!) širom Italije i u skoro 50 gradova širom sveta, što nisu mogli udruženi sindikati, poslodavci i zadružni (veoma jak) sektor svojim zajedničkim pismenim upozorenjem, što nije uspela ni mlohava opozicija, uspela je berza. Ona je doakala premijeru koji je mislio da je miljenik tržišta, jer smatra da državu treba voditi kao privatno preduzeće. Sa neverovatno malim zakašnjenjima od svega 5 do 10 minuta berze bi, domaća i svetska, reagovale na svaku izjavu i potez Berluskonija. Njegovo odbijanje da se povuče sa mesta premijera podiglo je sve vrste negativnih reakcija, a najupečatljivije „spread“ – odnos vrednosti domaćih obveznica prema obveznicama nemačke države. Tvrdoglavo odbijanje ostavke podiglo je spread, 10. novembra, na 510 poena na štetu Italije sa ekscesima do 570 poena. Milanska berza dospela je do minus 6 procenata. Onda je 12. novembra usvojen program izlaska iz krize, što je Berluskoni postavio kao preduslov i on je morao da se povuče sa funkcije. Tog časa spread i berze krenuli su naniže: spread za 100 poena, a psihotična milanska berza skočila je na plus 3 odsto.
Berluskoni BASTA
Istog 12. novembra u 20 i 30 časova Berluskoni je morao da se pojavi pred dostojanstvenim predsednikom republike. Đorđom Napolitanom, i budućim premijerom Mariom Montijem, te da preda ostavku. Hodogram tog dela je prava mediteranska farsa. Prvo je Berluskoni zakasnio na sastanak 20 minuta, jer se dotle u svojoj rezidenciji svim silama trudio da smiri svađu svojih najbližih saradnika sa kojima je trebalo da se konsultuje. Ministar spoljnih poslova Fratini, vođa pomirljivih „golubova“, izgubio je nerve i najnepomirljivije „jastrebove“ nazvao fašistima, budući da su oni zaista nekad pripadali obnovljenoj fašističkoj partiji MSI. Svađu je Berluskoni smirio tvrdnjom da je tako napravio zamku u dokumentima da će u svakom trenutku kad zatreba moći da „zavrne slavinu“ nove vlade. „Staccare la spina“ se prevodi tako, ali zapravo znači otkačiti teškog bolesnika sa aparata koji ga održavaju u životu. Zato nije došlo do tuče, ali jeste do kašnjenja u odlasku kod predsednika države, što je veoma nepristojno. U vreme njihove svađe, a posredstvom Fejsbuka, rasla je masa sveta pred ulazom u njegovu rezidenciju, uz skandiranje: Odlazi, Varalice, Sramoto... Kako Berluskoni dve stvari nikada ne zaboravlja – sopstvenu režiju i lepe mlade ženske, a o tome će biti još reči, hitno je naložio da se pred sporednim vratima zgrade sakupe njegove pristalice koje će mu skandirati poverenje i podršku, makar koliko za njegove TV. Pred predsedničkom palatom čekala je još veća masa sveta, popunjena i onima koji su pristizali od rezidencije, pa se Berluskoni ušunjao na sporedna vrata, dok je cela svita išla prema glavnom ulazu da zavara demonstrante. Na prepunom trgu ispred zgrade odnekud se stvorio gudački orkestar koji je počeo da svira, a muzikalni demonstranti, kao ogroman hor da pevaju Hendlovo: Aleleluja! To je valjda najlepše i najitalijanskije.
Berluskoni protest

Super Mario

Naredni premijer od tog trenutka je Mario Monti, krajnja suprotnost svom prethodniku, nesporan stručnjak, ekonomista, rektor najuglednijeg ekonomskog univerziteta Bokoni u Milanu i nekadašnji savetnik Goldman Sachs i Coca Cola. Dok je u Evropskoj uniji bio Komesar za tržište, carine, poreze i konkurenciju, zbog svoje radinosti i efikasnosti stekao je nadimak Super Mario. Publicitet mu je doneo uspešan postupak protiv Microsofta 2004. godine kada je iznudio kaznu od 497 miliona evra i obavezu softverske kompanije da učini javnim svoje informacije. Po prirodi je skroman, putuje uvek javnim prevozom od aviona do autobusa, ide lično sa suprugom u kupovine i najviše strasti pokazuje za CD klasične muzike. Pošto ga je predsednik Republike dan pre preuzimanja mandata s razlogom proglasio za doživotnog senatora, on je bez pompe i pratnje otišao na železničku stanicu da sačeka svoju suprugu kako bi sa njom zajedno mogao da prisustvuje činu nominovanja.

Bojeći se Berluskonijevih zamki opozicija je dogovorila da na glasanju za predloženi program mera za izlazak iz krize, ne glasa demokratska partija, kako Berluskoni ne bi mogao da tvrdi da je njegov program prihvaćen aklamacijom, te da on onda treba i de bude ličnost koja će ga sprovoditi. Te igre izgledaju prilično infantilno, ali su na žalost neminovne sa nepopustljivim i podmuklim partnerima. Inače, zapravo je Demokratska partija najveća i najsigurnija podrška Montiju. Njegove su ideje, pragmatičara liberalne orijentacije, ali i jasno protiv neoliberalizma, pogotovu Berluskonijevog tipa. Više je uradio u praksi nego što se bavio teorijom. Najviše njegovih tekstova i intervjua sa njim objavljivao je Financial Times, uz uočljivu naklonost. Odbojnost prema javnim nastupima, intervjuima i političkom angažovanju, iako ne krije da je blizak levici, učinili su da se o njemu malo zna. Veličina zadatka koji je preuzeo, a za koji se, kako tvrdi jedan njegov kolega sa Bokonija, „pripremao“ već četiri meseca pišući koncept neophodnih ekonomskih mera za izlazak iz krize. Taj tekst nameravao je da prepusti levici da ga uključi u svoj program za iduće izbore, na kojima, kako sad ankete govore ima sve izglede da bude najjača partija. Desilo se da je preduhitren odlukom predsednika Republike da baš njemu ponudi mandat za sastav krizne vlade. Poslednji šamar Berluskoniju koji je svim silama insistirao da obavezno potpredsednik te vlade bude njegov sekretar vlade, Đani Leta, naneo je baš sam Leta. Valjda najtiši i najodaniji Silviov saradnik. U poslednjem trenutku, kada je već bilo sređeno sve za njegovo imenovanje, Leta je saopštio da „neopozivo ne prihvata tu počast, jer u nekim političkim krugovima postoji jasno neslaganje sa njegovim imenovanjem“.

Neki slave potpuni krah i nepovrat Berluskonija na političku scenu. Ja ne, i mnogo je važnije da tako isto, sa pribojavanjem povratka, gleda i opozicija, znajući da - sada već bivši italijanski premijer - neće reagovati odmah, jer mu je potrebno da pre svega stavi na noge svoju medijsku imperiju koja se ruši – pad vrednosti njenih akcija od izbora u maju do sada iznosi 42 odsto, i samo u poslednjih nedelju dana pale su za 12 odsto. Ponedeljak 14. novembar biće ključni pokazatelj za dalje. Novac je najveća kukavica i vrlo je moguče da berza bude zasuta akcijama firmi koje su u vlasništvu Berluskonija, jer gazda više neće moći da im namešta zakone po meri i donosi odluke koje im obezbeđuju monopol itd. A onda je nadvladala njegova narav i dobro organizovane demonstracije njemu u korist, pa je izjavio: „Neću popustiti, udvostručiću“. Nije baš jasno šta, ali je jasno da ne namerava da se povuče iz igre. Palo mi je na pamet kako narodi sa manje razvijenom demokratijom svoje vlastodršce ili ubiju ili strpaju u doživotni zatvor, da se ne bi mogli vratiti na vlast.
 

Bolesno muško

Počinjući da pišem ovaj feljton 2. juna 2009. godine, ovim 35. nastavkom želeo bih da ga i završim. Iako mi neki prijatelji već čestitaju što sam izdržao duže nego „moj junak“, jer sam se obavezao da izdržim sve dok jedan od nas dvojice ne ode: on sa političke scene, ja sa planete. Ostajem dosledan tom obećanju i vrati li se on na velika vrata – eto i mene da ga sledim i dalje. Još sam u jednom od prvih tekstova naveo da je feljton zamišljen kao instrukcija da se i trač rubrike mogu pisati ozbiljno i sadržajno. Koliko sam uspeo, to će prosuditi čitaoci i ne bih da ih razočaram. Za kraj u tom duhu ostavljam najnovije trač vesti. Svetska zdravstvena organizacija je 1987. godine u klasifikaciju bolesti uvela „Ekscesni seksualni nagon“ (ESI) i dakako naučno to obrazložila; u 32. nastavku feljtona pod naslovom „Izborni brom“ piše podrobnije o tome koje su sve svetske ličnosti svrstane među zavisnike od seksa. Dakako da je Berluskoni jedan od njih. Međutim, nisu ni njegove naložnice nezainteresovane prostitutke koje „to rade“ samo zbog novca. Takvih je većina, međutim:
Berluskoni kraj
Mlada, izrazito lepa i bogatog porekla Barbara Manući, iznebuha je iz totalne anonimne postala poslanica Silviove privatne PDL stranke. Sad kada se kola ruše ona je smatrala za potrebno da se javno isprsi: „Sa njim ću biti do kraja... meni je ON bio sve: neraskidiva ljubav, vera i svetlost koja me vodi“. Po jednoj anketi 36 odsto Italijanki do 35 godina starosti bez ikakvih preduslova pošlo bi sa Silviom B. u krevet. On je za mnoge nalik vođama sekti koji i u smrt za sobom povedu zavedene. I konačni dokaz da naš junak pati od ESI: svugde prisutni „paparaci“ – fotoreporteri, slikali su u večernjim satima 9. novembra Francesku Paskale, kolgerlu od ranije na raspolaganju Silviu B. kako kolima ulazu u njegovu ličnu rezidenciju i dakako kako iz nje izlazi tek sutradan u 10 sati pre podne. Tog dana cela vladajuća partija svađala se međusobno i osipala. Opsednuta novinarima 11. novembra dama izjaviljuje: „Nisam to bila ja, auto da, registarske tablice da, za ostalo - No coment“.

Eto ovde bi bio kraj.


P. S. Kad sam davno, krajem šezdesetih, prvi put uzeo u ruke knjigu „The Economics“ Pola Samjuelsona, bio sam zapanjen da je on počinje posvetom: „For Marion“. Izgledalo mi je to isuviše malograđanski za jednog ekonomistu koji će ostati među najvećima svih vremena, nobelovca i pisca knjige koja je meni bila ekonomski bukvar. Danas, kad završavam ovaj feljton, i tu je jedina sličnost, jer posvete pišu na kraju, a štampaju na početku, osećam potrebu da se i ja zahvalim redakciji Biznis i finasije, što me je navela na pisanje ovih tekstova, Mariji i Urošu koji su moje tekstove likovno oplemenjivali i sa strašću pakovali na sajt, čitaocima, čiji broj varira od 412 do 3473, zavisno od interesantnosti nastavka ili možda naslova, čak i onima koji su samo otvorili fajl pa konstatovali da to nije za njih, i posebno budućim čitaocima, od kojih će neko u tom feljtonu naći razjašnjenje svojih nedoumica ili se čak poslužiti nekim podatkom da i sam nešto napiše. To bi me uverilo da nisam „ladio plajvaz“.

 

Pročitajte prethodni deo i tekst o 150 godina italijanske državnosti, kao i ceo feljton o Silviju Berluskoniju

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel