Solidarna kafica
Preko ramena > Sport > OLD FIRM: Seltik i Rendžers (prvi deo) - Sve osim fudbala

OLD FIRM: Seltik i Rendžers (prvi deo)

Sve osim fudbala

Autor Una Kostandinović 2011/11/7 : Tekstovi istog autora

Nakon teksta o liverpulskom derbiju, sad sledi nešto sasvim drugačije.
 

Glazgov. Smatra se da nigde u svetu ne postoji takav odnos kakav postoji izmedju Rendžersa i Seltika. Glazgovski derbi je mnogo više od fudbala, mnogo više od sportskog rivalstva.

Sukob je povezan sa religijom (protestanti i katolici), politikom (lojalisti i separatisti), etničkim poreklom (Škoti i Irci) i klasnom pripadnošću (srednja klasa i radnička klasa). Sukob između navijača ova dva kluba se često naziva sektaštvom, jer podrazumeva drastičnu podelu i konflikte koji se odnose na religiju i sport.

Old Firm: Celtic - RangersKlub Rendžers je osnovan 1872. godine, i to je prvi i jedini klub u istoriji sveta koji je osvojio više od 50 titula u nacionalnoj ligi (tačno 54). Ukupno imaju 115 trofeja što ih čini najtrofejnijim klubom na svetu. Tokom dugačke istorije koja traje 137 godina, samo 12 različitih ljudi je vodilo klub. Stadion Rendžersa je Ajbroks i ima kapacitet od 51 000 mesta. Kup pobednika kupova osvojili su 1972. godine. Tradicionalno, klub se identifikuje sa protestantima i junionistima (svi koji podržavaju pripadnost Škotske i Severne Irske Ujedinjenom Kraljevstvu).

Rendzers i Union Jack zastave Seltik je osnovan 1887. godine, a prvu utakmicu su odigrali 1888. Sveštenik, čija se statua nalazi ispred stadiona, je osnovao klub iz humanitarnih razloga, da bi pomogao siromašnima da nahrane svoju decu. Naziv kluba – Seltik – je izabrao sveštenik, da bi naglasio irske i škotske korene. Igraju na Seltik Park stadionu, najvecem u Škotskoj, čiji je kapacitet čak 60 000 mesta. Nose zelenu boju koja se tradicionalno vezuje za Irsku. Najuspešnija godina Seltika je bila 1967. Te godine osvojili su sva takmičenja na kojima su učestvovali – Škotsku ligu, Škotski kup, Škotski Liga kup, Evropski kup i Glazgov kup.

Svestenik SeltikPoreklo samog pojma Old Firm je nejasno, ali postoje različite pretpostavke, koje kreću od toga da se naziv odnosi na njihov prijateljski odnos koji su imali u početku i da je to zapravo skraćenica od “old firm friends”, zatim da je to zbog toga što su zajedničkim snagama znatno uticali na kvalitet škotskog fudbala, a jedna od pretpostavki je i ta da se nadimak “stara firma” odnosi na to da su oba kluba bila preduzetnička, da su funkcionisali kao preduzeća, sa ciljem da zarade novac... Naziv je ušao u upotrebu krajem 19. i početkom 20. veka.

U to vreme, dva kluba su sarađivala u pokušajima da podignu nivo škotskog fudbala. Prema mišljenju navijača Seltika, do većih problema dolazi tek nakon Prvog svetskog rata, kada veliki broj protestanata stiže iz Belfasta, iz Severne Irske, u Glazgov. To su prvi navijači koji su svoje religijsko opredeljenje povezali sa fudbalom, koji su napravili vezu između svoje protestantske pripadnosti i fudbalskog kluba Rendžers, i smatra se da su oni začeli tradiciju neprijateljstva.

S druge strane, navijači Rendžersa smatraju da je problem nastao još ranije, dolaskom siromašnih Iraca u Glazgov, čiji je cilj bio da destabilizuju Škote i Škotsku.

Navijačima Seltika se zamera da ne poštuju ni škotska ni britanska pravila i zakone, da ne poštuju britansku istoriju. To se može razumeti, jer od samog dolaska u Škotsku, Irci su se suočavali sa mnogim problemima, sa diskriminacijom u nalaženju posla, obrazovanju, čak im je i prisustvo određenim mestima bilo zabranjeno.

Od svojih početaka, Seltik se vezivao za radničku klasu, za Irce katolike, imigrante, ljude koji obavljaju najlošije poslove, dok Rendžersi predstavljaju opozit, simbol škotskog identiteta koji je bio konzervativan, odnosio se na pripadnike srednje klase i protestante. Prema nekim podacima, do prvog sukoba između navijača ova dva tima je došlo već 1909. godine kada su navijači zapalili trbine, a kada su vatrogasci došli, navijači su bacali kamenice na njih.

Pevanje uvredljivih pesama na tribinama se naročito povećalo 1970-ih godina, tokom nereda u Severnoj Irskoj, jer navijači Seltika podrzavaju IRU, dok navijači Rendžersa podržavaju junionističke grupacije kao sto je Narandžasti red i razne alsterske organizacije.

Vremenom, sektaštvo, oštre podele i vređanje na religijskoj i etničkoj osnovi postali su sastavni deo Old Firm-a. Mnogi mečevi su bili obeleženi nasiljem, kako na samoj utakmici tako i pre i posle meča. Jedan od najgorih incidenata desio se 1995. godine kada je mladić u dresu Seltika izboden na smrt nakon što je prošao pored paba u kome su bili navijači Rendžersa. Pre tri godine, Rendžersovi navijači su na smrt išutirali pedesetjednogodišnjeg Irca, navijača Seltika. Godinu dana kasnije, 2009., navijač Seltika prebijen je na smrt u malom gradu u Severnoj Irskoj.

Situacija sada jeste bolja, ali igrači i treneri i dalje redovno dobijaju pretnje smrću. U januaru 2011. nekoliko igrača Seltika je poštom dobilo metke.

Volter Smit, bivši menadžer Rendžersa, koji se sa te pozicije povukao na kraju sezone 2010/2011, rekao je da mu je drago što više neće biti deo Old Firm rivaliteta. Kako je izjavio pre nekih pola godine, da nije odlučio da se povuče na kraju sezone, napustio bi mesto menadžera zbog bombi koje su od strane Rendžersovih pristalica poslate na adrese Nila Lenona, menadžera Seltika, kao i na adrese dva istaknuta navijača zelenog kluba. Smit je rekao da u tako lošim odnosima fudbal i vođenje kluba ne donosi nikakvo zadovoljstvo i da nije vredno rizika i truda, kao i to da, za njega, poslednji derbi na koji će otići kao menadžer Rendžersa ne predstavlja uživanje.

Zabrana konzumiranja alkohola na stadionima u Škotskoj usledila je nakon masovne tuče koja je izbila na stadionu u Hampdenu, gde se igralo finale Kupa Škotske 1980. godine, na kom je Seltik pobedio rezultatom 1-0. Ovo je zapamćeno kao jedan od najgorih sukoba navijača u istoriji ova dva tima. Naime, nakon završetka meča, igrači Seltika želeli su da proslave pobedu sa navijačima, što je bila praksa.

Škotska fudbalska asocijacija je dala dozvolu timovima da nakon utakmice mogu da prošetaju po terenu sa peharom, jer je ograda od 2 metra visine bila postavljena između tribine i terena, pa bi na ovaj način navijači imali prilike da izbliza vide pehar. Neki od navijača Seltika su preskočili ogradu i pridružili se svojim igračima na terenu u proslavi. Navijači Rendžersa su nakon poraza ostali na stadionu i vređali svoje protivnike. Jedan od navijača Seltika je otišao do tribine Rendžersovih navijača i zabio loptu u gol koji se nalazio ispred tribine. To je veoma razljutilo navijače Rendžersa pa su neki od njih takođe ušli na teren sa ciljem da se obračunaju sa ovim navijačem Seltika. Cigle, flaše i limenke su počele da lete na sve strane, a uz to su kao oružje koristili i šipke koje su držale ogradu. Uhapšeno je više od 200 navijača. Policija je krivila navijače Seltika za nerede, a oni su krivili policiju što nije dobro obezbedila stadion, niti je adekvatno reagovala kad su neredi izbili. S obzirom da je jedan od većih uzroka bio alkohol, od tada, prodaja alkohola je zabranjena na stadionima.


Još jedan od većih sukoba odigrao se u maju 1999. godine na Seltik Parku, kada su navijači Seltika bacali novčiće na teren, od kojih je jedan pogodio sudiju. Meč je prekinut, a nekoliko novčića je bačeno i na igrače. Najmanje 4 navijača Seltika je uletelo na teren, ali su ubrzo sklonjeni. Na tom meču, 3 igrača Seltika su dobili crvene kartone. Od tada, mečevi između ova dva tima se igraju u ranim popodnevnim časovima, a Fudbalska asocijacija izbegava da ova dva tima igraju u direktnom okršaju za titule, kao sto su finalne utakmice Kupova.

sudija-hugh-dallasU prošloj sezoni, 2010/2011, policija je potrošila skoro dva i po miliona funti na obezbeđivanje 7 derbija (klubovi su dali samo 300 000 funti). Na dan meča prilazi stadionima su posebno odvojeni tako da se navijači ne sreću pri dolasku i odlasku sa stadiona.

 

Drugi deo: Old Firm: Seltik i Rendžer (sve osim fudbala)

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel