Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Protest u Beogradu zbog ekonomskih nejednakosti - Globalna promena

Protest u Beogradu zbog ekonomskih nejednakosti

Globalna promena

Autor Marija Dukić 2011/10/14 : Tekstovi istog autora


Sutra, 15. oktobra, širom sveta počinju protesti objedinjeni nazivom Globalna promena, jedinstveni po tome što nisu centralizovani, nemaju zvanične lidere, niti zvaničan program, osim borbe protiv sve izraženije korupmiranosti ekonomskih elita koje svojim političkim uticajem produbljuju ekonomske nejednakosti. 


Sve je počelo u SAD, pokretom OccupyWallStreet i demonstracijama u ekonomskoj prestonici Amerike, na kojima je njujorška policija brutalno pokušala da suzbije nenasilne proteste, uhapsivši više stotina građana.

 

 

A šta su ti građani hteli? Ovu raznoliku skupinu studenata, radnika, penzionera ujedinjuje borba protiv ekonomskih nepravdi, protiv pohlepe Vol strita koja je uzrokovala najveću finansijsku krizu u poslednjih 80 godina, čiji izazivači su i dalje na ključnim pozcijama u državi, što nije promenilo ni predsednikovanje Obame. Dobar prikaz dešavanja uoči krize, njenih glavnih aktera kojima "nije falila dlaka sa glave" iako su stotine Amerikanaca ostale bez domova, koji nastavljaju da rade isto ono što je celu planetu gurnulo u, kako se ispostavlja, recesiju sa duplim dnom, možete pogledati u dokumentarcu čiji trejler smo okačili ispod. 

 

 

Među demonstrantima, koji kažu da predstavljaju 99 odsto stanovnika, nasuprot jednom procentu najbogatijih Amerikanaca, nema protivnika liberalnog kapitalizma, ali protestuju jer im se čini da odgovornost ne važi za one koji imaju moć. Oni pokreću i druga pitanja kao što su sistem obrazovanja, ekologija i globalno zagrevanje, socijalna sigurnost. 


Pokret se međutim proširio na ceo svet, posebno zato što svi ekonomski pokazatelji i usporavanje privrednog rasta čak i u najrazvijenijim ekonomijama sveta, podsećaju na početak nove recesije. U ovom trenutku učešće u kampanji Global Change su potvrdili gotovo svi veliki gradovi Evrope, Sjedinjenih Država, Latinske Amerike, Azije i drugih regiona. S obzirom na rapidan rast pokreta može se pretpostaviti da će 15. oktobra broj učesnika u brojnim zemljama biti izuzetno visok.


Ovaj mirni protest u Beogradu pokrenula je Democracia Real YA (Prava Demokratija ODMAH). "Democracia Real YA" je platforma koja je nastala u Španiji u koordinaciji različitih građanskih grupa za mobilizaciju. Pod sloganom "MI NISMO ROBA U RUKAMA POLITIČARA I BANKARA", hiljade ljudi izašlo je na ulice 15. maja sa zahtevom za više participativne demokratije, odbacivanjem korupcije u španskom političkom sistemu i da bi pokazalo svoje protivljenje prema merama štednje usmerenim ka običnim ljudima. Nakon uspeha u toj prvoj demonstraciji, pojavilo se nekoliko pokreta. Acampadas (šator gradovi) bili su postavljeni na središnjim trgovima širom zemlje, baš kao prva okupacija Trga Tahrir u Kairu. Acampadas je rodila građanske skupštine, gde građani oblikuju svoje ciljeve kroz participaciju a ne kroz hijerarhijski sistem delovanja. Pokret 15. maja ubrzo se proširio i izvan granica Španije i motivisao je akcije u brojnim gradovima širom sveta, uključujući i masovne demonstracije protiv Euro Pakta 19.juna.


U njihovom saopštenju se navodi: "Pod pritiskom finansijskih moćnika, naši političari rade za dobrobit samo nekolicine, bez obzira na socijalne, ljudske ili ekološke posledice koje to izaziva. Stvarajući ratove za profit i osiromašujući cele naciije, naše vladajuće klase lišavaju nas osnovnog ljudskog prava na besplatno i pravedno društvo.Zato vas pozivamo da se pridružite ovoj mirnoj borbi i širenju poruke da smo zajedno i da imamo mogućnost da promenimo ovu nepodnošljivu situaciju. Izađimo na ulice 15. oktobra. Vreme je da oni slušaju nas! Mi ćemo učiniti da se naš glas čuje!"


Od Madrida do Njujorka zakazane su demonstracije u 719 gradova u 71 zemlji, piše na sajtu 15oktober.net. Među zemljama u kojima će biti održani protesti pod nazivom "Ujedinjeni za globalne promene", jesu Srbija kao i ostale bivše jugoslovenske republike Slovenija, Hrvatska, BiH i Makedonija. Izgleda da je vreme da se obriše prašiona sa one parole "Beograd je svet". 

 

 

 

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel