Solidarna kafica
Preko ramena > Nauka > Evolucija živih bića - uprošćen prikaz - Pet minuta evolucije

Evolucija živih bića - uprošćen prikaz

Pet minuta evolucije

Autor Preko ramena 2011/9/1

Dr. Jan Vong, član tima popularne britanske naučne emisije 'Bang Goes the Theory', ovih je dana na sajmu u Cardiffu na najjednostavniji mogući način, pomoću jednostavne naprave za crtanje, pokazao prisutnima kako na molekularnom nivou funkcioniše evolucija i kako je, zahvaljujući njoj, nastala neverovatna raznolikost različitih organizama na Zemlji - od bakterija do ljudi.

Kada je Čarls Darvin objavio svoje epohalno delo „O poreklu vrsta“ naučnici nisu znali šta je DNK. Njenom izolacijom u pretprošlom i otkrivanjem njene strukture u prošlom veku razjašnjen je temelj procesa evolucije i prirodne selekcije. Takođe, utvrđena je rodbinska povezanost svih živih organizama na Zemlji.

Dr. Jan je pokazao kako samo male promene u lancu molekula dezoksiribonukleinske kiseline (DNK), temeljnog informacionog koda kojim se s generacije na generaciju prenose svojstva živih organizama, postepeno rastu i time stvaraju potpuno nove oblike.
DNK
Prema teoriji evolucije tokom razmnožavanja DNA se kopira skoro, ali ne i potpuno savršeno. U tom kopiranju povremeno nastaju male greške (mutacije) koje utiču na izgled i strukturu novih jedinki. Ako su promjene povoljne, omogućuju uspešnije preživljavanje i prenose se na sledeće generacije. Na taj način se organizmi postepeno menjaju, prilagođavaju se novim okolnostima ili bolje funkcionišu u starim i konačno  - nastaju novi oblici i vrste.

 


Dr. Jan je je nacrtao ravnu crtu, zatim je od posetilaca sajma zatražio da je pokušaju što preciznije iskopirati. Sa svakim precrtavanjem nastajale su male greške. Budući da su učesnici precrtavali kopije kopija izvorne ravne crte, bez uvida u original, rezultat se sa svakim novim pokušajem sve više razlikovao od originala.

Izdvojivši pojedine delove poodmaklih kopija, pokazao je i kako evolucija u nekim međusobno izolovanim područjima sveta može krenuti u potpuno drugačijim smerovima i stvoriti potpuno različite organizme.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel