Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Uhapšen organizator ubistva Politkovske - Naručilac je i dalje tajna

Uhapšen organizator ubistva Politkovske

Naručilac je i dalje tajna

Autor Marija Dukić 2011/8/24 : Tekstovi istog autora

Ruski istražitelji uhapsili su penzionisanog visokog službenika policije, osumnjičenog da je organizovao ubistvo novinarke Ane Politkovske 2006. godine. Da podsetimo, osumnjičeni za za izvršenje ubistva Politkovske Rustam Mahmudov, uhapšen je u Čečeniji u maju.

 

Ana Stepanovna Politkovska rođena je 1958. a ubijena 2006. godine. Bila je novinar i borac za ljudska prava, poznata kao protivnik intervencija u Čečeniji i autoritarizma Vladimira Putina. Izgradila je karijeru kao izvestilac iz Čečenije a njene obimne reportaže o životnim uslovima tamo pretvorene su u knjige. No, jedna druga knjiga donela joj je veću popularnost, a to je bila “Putinova Rusija”, u kojoj Politkovska iznosi tvrdnje da je moderna Rusija zadržala aspekte pocijske države uz primetnu primesu mafijaške vladavine. Ona bez straha piše o sudijama koji su uklanjani sa pozicija ili čak fizički napadani zato što nisu “pratili uputstva odozgo” da ne osuđuju određene kriminalce, ona opisuje poslovnu oligarhiju Rusije koju vode kriminalci, bivši pripadnici vojske ili obaveštajnih službi, ali i čečensku svakodnevicu – ubistva, kidnapovanja, silovanja, i sve to od strane ruske vojske. 

 

cecenija

 

Tada je pisala: “Ako želite radi budete novinar ovde, onda ćete biti ponizni Putinu. Ako radite drugačije, rezultat rada može biti metak, otrov ili suđenje”. Nešto poput naše Dade Vujasinović, ona pred smrt izjavljuje da se iste ne boji, već je u njenom slučaju ona doprinos boljem životu njene unučadi. Prvo je pričala o tome kako dobija pretnje silovanjem, a kasnije i smrću. 


Kada je istraživala žalbe civila u Čečeniji koji su tvrdili da im ruska vojska krši ljudska prava, 2001. godine u jednom čečenskom selu, intervjuisala je jednu baku koja je pričala o 12 dana torture, prebijanja, elektro šokova i sl. Anin sledeći izveštaj pokriva ubistva i silovanja čečenskih muškaraca u koncentracionim logorima blizu sela Katuni. 


Kada je napuštala ovaj logor, Politkovska je privedena, ispitivana, prebijana i ponižavana od strane ruske vojske. Tom prilikom konfiskovane su joj trake na koje je snimala razgovore sa civilima.


Tri godine kasnije, putovala je u Severnu Osetiju da pregovara sa teroristima koji su držali taoce u jednoj školi u Beslanu, i odjednom je, posle ispijanja šoljice čaja, osetila nesvesticu. Ispostavilo se da je u čaju bio otrov, ali i da to nije bio njen dan za umiranje. 


Te iste godine imala je žustar razgovor sa premijerom Čečenije, posle kojeg joj je jedan njegov asisetent rekao: “Kad se vratiš kući neko će te upucati nasred ulice, kao što vi to i radite u Moskvi”. Dana kada je stvarno ubijena radila je na priči o čečenskim torturama koje je sprovodila jednja njihova paravojna formacija. Kao što vidimo iz priloženog, bilo je mnogo onih koji su Anu Politkovsku želeli da vide mrtvu. 


Želja im se ostvarila 7. oktobra 2006. kada je njeno beživotno telo nađemo u liftu zgarde u kojoj je stanovala. Upucana je četiri puta, jedan od tih metaka pucan joj je pravo u glavu. Ceo svet je osudio ovo ubistvo i nekako su sve oči bile uprte u ruske vlasti, prećutno kazujući da ljudi i dalje nemaju poverenja u Putinovu demokratiju, kojoj se i Politkovska smejala u svojim tekstovima.

 

politkovska


Na suđenju za njenu smrt osuđena su tri direktna pomagača izvršenja atentata, a vodeći osumnjičeni, koji inače ima visok čin u obaveštajnoj službi, oslobođen je zbog nedostatka dokaza. 


Dve godine kasnije u javnosti se pričalo da je naručilac njenog ubistva neki političar iz Rusije, da bi na kraju urednik Nove Gazete za koju je Politkovska pisala svedočio na sudu da je umešan u ubistvo bio i Džabrail Mahmudov, koji je radio za bezbednosne službe. Kasnije je uhapšen njegov brat Rustam, koji je bio izvršilac ubistva. 


Sada je međutim uhapšen mogući organizator ubistva, penzionisani visoki službenik policije, Dmitri Pavljučenkov. No, ruska javnost je i dalje bez odgovora na pitanje ko je naručio ubistvo novinarke.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel