Solidarna kafica
Preko ramena > Sport > Ekstremno peglanje - Spoj uzbuđenja koje nosi ekstremni sport i zadovoljstva dobro opeglane košulje

Ekstremno peglanje

Spoj uzbuđenja koje nosi ekstremni sport i zadovoljstva dobro opeglane košulje

Autor Filip Ilić 2011/7/12 : Tekstovi istog autora

Ekstremno peglanje je sport. Ovo već zvuči isuviše čudno. Aktivnost koja se sastoji od vucaranja pegle na što nepristupačnije mesto, kako bi se po prispeću ispravljali nabori na odeći, teško da bi se mogla nazvati sportom - ali jeste. "Peglači" se prevashodno nadmeću izborom lokacije na kojoj će peglati, dok se na zvaničnim turnirima ocenjuje i kvalitet peglanja. Lokaciju treba shvatiti vrlo slobodno. Neka od mesta koja su "peglačima" najveća inspiracija su: krošnje drveća, vrhovi spomenika, morska dna, planinske litice i brzaci, prilikom skijanja ili skakanja padobranom.

extreme-ironing

Sport je nastao 1997. godine u Lesteru, u Engleskoj, kada se Fil Šou jednog dana vratio kući sa, kako kaže, teškog dana na poslu. Kod kuće ga je sačekala gomila veša spremnog za peglanje, a žarko je želeo da provede veče penjući se na obližnju planinu. Izneo je dasku u dvorište i bacio se na težak posao ispravljanja nabora. Tada mu je palo na pamet da objedini dve aktivnosti – i tako je nastalo ekstremno peglanje.

Dve godine kasnije, Šou - poznat i pod nadimkom "Steam", krenuo je na međunarodno proputovanje kako bi promovisao novonastali sport. Susret sa grupom nemačkih turista na Novom Zelandu doveo je do osnivanja organizacije pod imenom "Extreme Ironing International".

 

Pravila

Da bi se upražnjavalo ekstremno peglanje potrebne su dve stvari. Očekivano, jedna je pegla, bilo kog tipa ili godine proizvodnje. Druga je naravno komad odeće. Daske za peglanje nisu obavezne i po potrebi se mogu zameniti ravnom površinom nekog drugog rekvizita ili predmeta iz okoline, npr. kamenja, što peglanje čini još atraktivnijim.

Gronli-cave-in-Norway

Pegla, naravno, mora biti prava, koriste se bežične, pegle na gas, a neki se odvaže da ponesu i sopstveni izvor električne energije. Kao dokaz poželjno je priložiti fotografiju ili video zapis.

Na zvaničnim takmičenjima "peglači" se nadmeću u pet kategorija: urban, rocky, forest , water i freestyle. Urbano peglanje obično podrazumeva peglanje u/na/oko kola, voda - reke brzog toka (takmičari koriste daske za surfovanje, kanue ili gume), šuma - peglanje na drveću, kamenito - peglanje prilikom penjanja ili spuštanja niz liticu ili veštačku stenu, a pod slobodno potpada sve ostalo.

 

 

Takmičenja

Prvo svetsko prvenstvo u ekstremnom peglanju je održano 2002. godine u malom selu nadomak Minhena, a nadmetalo se 12 timova iz 10 zemalja.

Na probu su stavljane spospobnosti takmičara u pet mukotrpnih disciplina, u različitim okruženjima i sa različitim materijalima, a ocenjivana  je - kako njihova domišljatost, tako i kvalitet peglanja.

Dva engleska tima su osvojila  zlatnu i bronzanu medalju, dok su Nemci i Austrijanci pokupili nagrade u individualnim disciplinama.

extreme-ironing-2nd-place

Nezvanični konkursi za najekstremnije "peglače" su stalno otvoreni. Entuzijasti neprestano šalju fotografije sa najčudnovatijih mesta držeći peglu u ruci. Kako je vrlo brzo po osnivanju organizacije pristiglo više stotina fotografija, 2003. godine održan je "Rowenta Trophy". Tražio se "peglač" koji će ponovo pomeriti granice.  

Sudije su presudile da je pobedu odnela grupa iz Južne Afrike čiji je član ravnao komad odeće iznad klisura Wolfberg Cracks.

 

wining-photo-Wolfberg Cracks,

Pobednici u esktremnom peglanju

 

Egzotične lokacije

Maunt Everest, najviša planina na svetu je bila mesto na kome se peglalo 2001. godine kada su dva odvažna Britanca dosegla vrh sa peglom i daskom.

2004. godine, za vreme promotivnog putovanja po Americi, peglali su u pećinama Mount Rushmorea i prirodnom spomeniku Devils Tower.

U julu 2007. godine Fudži, najviša planina u Japanu, je savladana na ovaj čudan način od strane tridesetosmogodišnjeg činovnika koji je na leđima nosio dasku za peglanje i generator od 25 kilograma.

Henri Kukson, britanski avanturista i istraživač, vukao je peglu 1800 kilometara preko zaleđenih pustara Antarktika kako bi peglao na najzabačenijoj tački na planeti.

 

 

Rekordi

Vrlo popularno je i peglanje pod vodom. Dubinski rekord, sa dubinom od 137 metara, drži Luiz Trevavas koja je rekord postavila na poznatom mestu za ronjenje, Blue Hole u Crvenom moru u Egiptu.

 

 

U januaru 2009. godine 128 ronilaca se sakupilo u pokušaju da obori rekord u broju simultanih peglača pod vodom, a dotadašnji je držalo 72 ronioca iz Australije. Uspeli su u tome tako što je njih 86 peglalo u periodu od 10 minuta. Novi pokušaj obaranja rekorda je zakazan za oktobar ove godine.

Prihodi prikupljeni na ovakvim i sličnim događanjima se daruju u dobrotvorne svrhe.

extreme-ironing-soldier

Ekstremno peglanje se grana i širi svoj uticaj u najrazličitijim pravcima. Našlo je svoje mesto u "Wacky world of sports" igri za Nintedovu Wii konzolu, a čini se da entuzijasti neprestano uspevaju da pomeraju granice. Tako je bandži peglanje postalo jedno od ultimativnih uzbuđenja među "ekstremnim peglačima", dok je druge inspirisalo da zamene peglu violončelom.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel