Solidarna kafica
Preko ramena > Tehnologija > Libre Office: Slobodno, besplatno i kvalitetno - Zamenite Microsoft Office paket slobodnom alternativom

Libre Office: Slobodno, besplatno i kvalitetno

Zamenite Microsoft Office paket slobodnom alternativom

Autor Uroš Nedeljković 2011/6/29 : Tekstovi istog autora

Nakon Open Office paketa, pojavio se Libre Office koji ga munjevito gazi i zauzima sve više kompjutera i to kao najbolja slobodna alternativa komercijalnom Microsoft Office paketu.

Da se sloboda može iskazati i digitalno, govori filozofija otvorenog koda (open source). Da ovaj koncept ne postoji, internet kakvim ga znamo ne bi postojao ili bi bio mnogo skuplji. Većina servera radi na nekoj platformi otvorenog koda (Apache), većina dobrih pregledača (browsera) su otvorenog koda (Mozilla Firefox, Google Chrome), otvorenog koda je i Linux na kom su, pak, bazirana i mobilna rešenja kao Android, te NASA-ina svemirska sokoćala i tako dalje.

Dakle, ako operativni sistemi, serveri i mobilni uređaji funkcionišu besprekorno, a kod im je otvoren, pri tome su nekomercijalni i svako može da „gvirne“ i menja ih, pitanje je zašto najobičniji kancelarijski paket koji se sastoji od tekst procesora, tabelarnog proračunavanja i slično ne bi mogao da prati istu filozofiju? Naravno da može i prati je već dugo.

Do sada smo imali Open Office, kancelarijski paket koji je kompatibilan sa svojim komercijalnim rivalom iz Majkrosofta, ali od nedavno tu je i Libre Office, „fork“ tj. zasebna razvojna grana nastala iz Open Office-a.

 

Zašto Libre Office?

Kada je Oracle kupio Sun Microsystems koji je bio nadležan za projekat Open Office, grupa programera koja je radila na originalnom paketu napravila je The Document Foundation iz bojazni da će Oracle ugroziti Open Office i uskratiti mu njegovo svojstvo slobodnog i otvorenog koda.

Pozvali su i Oracle da im se pridruži u fondaciji, ali ovaj je to odbio i pozvao sve koji imaju veze sa Open Office projektom da napuste Libre Office zbog „sukoba interesa“.

Ovakva korporativna budalaština kao da je dala vetar u leđa celom projektu i „The Document Foundation“ dobija pristalice iz čitave slobodne zajednice. Ubrzo fondacija dobija podršku i od velikih igrača kao što su Google, Canonical, RedHat, Novell i mnogi drugi, a neki od njih su čak i u upravnom odboru.

Sve navedeno znači, pre svega, da projekat Libre Office ima budućnost i da će biti dobar igrač na tržištu. Posle prve verzije, verzija 3.3 je u principu prekompajlirana i prepravljena verzija Open Office-a 3.3. Već sa verzijom 3.4 Libre Office se „račva“ i ide svojim putem.

Šta je Libre Office?

Libre Office je kancelarijski paket koji se sastoji od tekst procesora (Writer) kao pandan Wordu, programa za tabelarne proračune (Calc) kao pandan Excelu, Impress koji je pandan Power Point-u, Base umesto Accessa i još dalje, Math za matematičke formule i Draw za vektorsko crtanje.

Ne treba posebno pominjati da je Libre Office kompatibilan sa svim formatima Microsoft Office-a, a kompatibilnost se stalno unapređuje.

Libre Office

Instalacija Libre Office-a

Libre Office se instalira kao i Open Office, lagano i bez po muke. Njegovo preuzimanje je potpuno besplatno sa zvaničnog sajta i postoji u verzijama za sve platforme: Windows, Linux i MacOS.

Libre Office postoji i na srpskom jeziku i kompatibilan je sa svim dodacima za Open Office. Tako provera pravopisa za srpski jezik radi odlično kao i preslovljavanje iz ćirilice u latinicu (i obratno).

 

Jedan korak do slobodne kancelarije

S obzirom da je intenzivirana kampanja za legalizaciju softvera po privatnim preduzećima (inspekcija izuzima proveru javnih preduzeća i državnih institucija), razmislite o ovoj odličnoj alternativi. Ako ste, pak, pre koristili Open Office, onda nikakvu drastičnu razliku nećete primetiti. Takođe, svi korisnici Microsoft Office paketa će imati brz period prilagođavanja meren u minutima, jer je interfejs standardan.

Aktuelnu verziju Libre Office paketa možete preuzeti sa zvaničnog sajta Fondacije, gde se nalazi i verzija na srpskom jeziku.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel