Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Saudijska Arabija: 17. juna protest protiv zabrane vožnje za žene - Uhapšene zbog vožnje

Saudijska Arabija: 17. juna protest protiv zabrane vožnje za žene

Uhapšene zbog vožnje

Autor Marija Dukić 2011/6/10 : Tekstovi istog autora

Šest državljanki Saudijske Arabije uhapšene su u Rijadu zato što su vozile automobile uprkos zabrani vožnje ženama u toj zemlji. Iako će se sad mnogi našaliti na račun ženskih saobraćajnih veština, stvar je ozbiljna – Saudijska Arabija ima najtvrđe tumačenje Kurana kada je ravnopravnost polova u pitanju. 

Kao prvo, SA je jedina zemlja na svetu koja zakonom ženama brani da voze automobile. Osim toga, one moraju imati muške “staratelje”, nemaju pravo glasa, a kamoli mogućnost da se kandiduju za neku bitniju političku funkciju. Svetski ekonomski forum je po ravnopravnosti polova Saudijsku Arabiju stavio na 130. od 134. mesta na listi. To je jedina zemlja na svetu koja je imala nula bodova za učešće žena u politici. 


Islam međutim nigde egzaktno ne govori da žena treba da bude rob muškarcu, već se u mnogim zemljama tumači kako kome odgovara. Saudijci su veoma religiozni, ali nekako se čini da zanemaruju one detalje iz Muhamedovog (on je osnivač ove religije) života koji im ne odgovaraju, kao što je njegova prva supruga Kadija (Khadijah) koja je još pre 15 veokova bila uspešna poslovna žena koja je svog budućeg muža zaposlila a kasnije i gotovo zaprosila (ovako bar kaže mit). Muhamedova druga žena Aiša (Aisha) pak komandovala je armijom u bitkama, tako da je on sam bio blagi feminista, ili bar voleo jake žene. 


Međutim sada, u 21. veku, posle viševekove dominacije muškaraca i konstantne indoktrinacije, žene u SA smatraju da ni ne treba da imaju pravo glasa. Njihova uloga u društvu je jasna – one odgajaju muškarce i njihove buduće inkubatore. Već smo pisali o kastraciji, odnosno o isecanju klitorisa kako ne bi uživale u seksu, što je običaj u zabačenim delovima muslimanskih zemalja, ali Saudijci su u tlačenju žena dostigli profesionalni nivo. 


Po zakonima te države sve žene moraju imati muške staratelje, ako ne muža, onda oca ili brata. Staratelji imaju autonomiju u svom ponašanju, ali u principu oni odlučuju o ženinoj udaji ili razvodu, putovanju, obrazovanju, otvaranju npr. računa u banci, i za mnoge od ovih stvari je potreban njihov potpis. 

 

woman_driver.jpg


Kao što se među sobom hvale koja je najčvršće zašivena posle odsecanja klitorisa, ne shvatajući to kao sakaćenje, već kao čin dokazivanja svoje čistote, tako i objašnjavaju potrebu za “starateljem” kao “potrebu za “ljubavlju i pažnjom”. Pre dve godine Saudijke su započele peticiju “Moj staratelj zna šta je najbolje za mene”, koja je u startu prikupila 5 000 potpisa. Potpisnice peticije su zahtevale kaznu za aktiviste koji traže jednakost među polovima. A liberalniji aktivisti, ti koji su za ravnopravnost, u javnosti su poznati, kao i kod nas, kao strani, obično zapadni plaćenici. Oni stalno ukazuju na nesamostalnost žena i na slučajeve da i kad žena počne da radi staratelj uvek može da joj zabrani ako vidi da se previše osamostalila. Takođe, ukazivali su na slučaj jedne devojke kojoj je staratelj nekoliko puta zabranio da se uda van svog miljea, i na kraju je poslao u mentalnu bolnicu. Međutim, žene koje nemaju staratelja su u još goroj situaciji, one uglavnom budu silovane i zlostavljane, te na kraju postaju prostitutke. 


Ostale moraju da vode računa o svom oblačenju i ponašanju, jer svaka nečista misao muškaraca se pripisuje njihovom ponašanju. Tako, one pokrivaju sve sem šaka i očiju burkama, uglavnom u crnoj boji. U gradovima međutim, oblačenje je malo opuštenije, pa se nekima vidi i lice. To ih, smatraju one, razlikuje od sujetnih zapadnjačkih žena koje se besramno ulepšavaju radi zavođenja muškaraca. Čudno je međutim da one same veruju u ove gluposti, iako su obrazovanije od muškaraca. Naime, samo 5 odsto je razlika između ženske i muške pismenosti u korist muškaraca, ali više žena nastavlja školovanje posle osnovnog obrazovanja. U školama međutim uče sve ono što ih čini tako pokornim. 


No, Saudijke sa početka teksta bude nadu u otpor tradicionalnom ugnjetavanju i besmislenim zabranama. Naime, tih šest žena su vozile kola na napuštenom terenu, a jedna od njih se po hapšenju branila da "nismo prekršile nijedan zakon jer nismo vozile po ulicama". One su odvedene u stanicu policije, gde su zatim pozvani i njihovi staratelji. Oslobođene su pošto su upozorene da ne ponove isto delo jer bi tada protiv njih bile preduzete "oštre kazne".

 


Aktivistkinje u Saudijskoj Arabiji pozvale su žene da se 17. juna usprotive zabrani vožnje za žene, što je izazvalo bes u konzervativnim krugovima. Vlasti su 30. maja oslobodile uz kauciju posle dve nedelje pritvora aktivistkinju koja je prva počela da se protivi toj meri javno vozeći automobil. 

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel