Solidarna kafica
Preko ramena > Sport > Shaquille O'Neal: Povlačenje “Malog Ratnika” - Osvojio je četiri šampionska prstena i pri tom se sjajno zabavljao

Shaquille O'Neal: Povlačenje “Malog Ratnika”

Osvojio je četiri šampionska prstena i pri tom se sjajno zabavljao

Autor Filip Ilić 2011/6/7 : Tekstovi istog autora

Wilt Chamberlain je igrao protiv Bill Russella i Nate Thurmonda. Kareem Abdul-Jabbar protiv Moses Malonea, Hakeem Olajuwona i Patrick Ewinga. Dok je Shaquille O'Neal igrački sazreo, doba divova postalo je doba diva, i to je bio on.

U periodu između povlačenja Michael Jordana iz Čikago Bulsa 1998. godine i stasavanja Kobe Bryanta i LeBron Jamesa kao najboljih igrača Shaq je bio jedan od ključnih igrača NBA lige. U to vreme franšize mnogih velikih gradova, kao što su Njujork, Filadelfija, Čikago, Vašington i Hjuston, imale su loše periode. Do skora nedodirljivi Čikago je sa mukom dolazio do pobeda, protivnički igrači kao da su jedva čekali da iskale bes nesrećnicima koji su nosili dres tog tima nakon povlačenja najboljeg ikada, a Njujork do danas nije uspeo da sastavi ekipu sa ni približnom ambicijom kakva je bila ona predvođena Ewingom. Ma koliko da je San Antonio igrao tehnički doterano jedan Ginobili je malo da bi napravio predstavu kakva se od lige očekivala. Shaq je bio tu da se pobrine za zabavu.

Shaquille Rashaun O'Neal ("mali ratnik" na arapskom) je napustio studije i kao prvi pik karijeru počeo na severu Floride, u tada nekoliko godina staroj ekipi Magica iz Orlanda. Iako je u rookie godini izabran u All star tim, što se desilo tek drugi put u istoriji lige, i za četiri godine provedene tamo uspeo da stigne jednom do velikog finala, gde su “počišćeni” od Hjustona, i jednom do finala konferencije ubrzo je postalo jasno da je “prerastao” sredinu u kojoj se nalazio.

1996. godine potpisuje tada rekordan ugovor u svetu sporta i prelazi u Los Anđeles Lejkerse. To je i odgovaralo njegovim interesovanjima.
Do tada je uspeo da snimi tri hip hop albuma i pojavi se u dva filma. Recimo da nije pobrao simpatije kritike. Iste godine u Lejkerse, u zamenu za Divca, kao pik Šarlot Hornetsa iz srednje škole dolazi Kobe Bryant. Ispostaviće se saigrač sa kojim će O'Neal imati najviše uspeha. Nakon nekoliko sezona koje bi se mogle okarakterisati kao neuspešne, uprava na mesto glavnog trenera dovodi najuspešnijeg i ostalo je prirodna posledica. Lejkersi osvajaju tri šampionska prstena i još jednom dolaze do finala.

Nakon dugotrajnih neslaganja sa Kobe Bryantom, koja su se uglavnom svodila na prepucavanja koja su za cilj imala da se odredi ko je gazda u ekipi, zatražio je trejd. Obreo se još jednom na Floridi, ovog puta nešto južnije, u Majamiju. Za saigrača je ponovo imao sjajnog beka, igrača čije je vreme tek dolazilo – Dwyane Wadea, a za trenera još jednu legendu – Pata Rileya.

Još jednom pun motiva, u želji da dokaže da je sa pravom sebe smatrao najvećom zvezdom Lejkersa, obećava navijačima Majamija da će im doneti šampionsku titulu, prvu u istoriji kluba. U tome i uspeva u svojoj drugoj sezoni. Nakon Majamija promenio je nekoliko timova, sa željom da se domogne i petog prstena, onog koji se nosi "na palcu". Na njegovu žalost u tome nije uspeo.
Shaquille O'Neal
Verovatno nijedan vrhunski igrač u NBA istoriji nije imao više problema sa saigračima, koji su bili takođe zvezde, nego Shaq. U Orlandu, Shaquille O'Neal i Penny su se rastali bez pozdrava. U Lejkersima su se igrački dani sa Kobejem završili javnom svađom koja je progonila oba igrača godinama i iako obe zvezde uporno ponavljaju da su rešili razmirice sigurno je da ne razmenjuju novogošnje čestitke. O’Nealovo igranje u Majamiju je završeno hladnim odnosom sa Dwyane Wadeom, a njegova kratka epizoda u Finiksu je umrljana glasinom da je pokrao ideju Steve Nasha za rijaliti show.

Shaquille O'Neal je možda umeo da bude dobar prema saigračima čija je jedina uloga bila da na utakmici mašu peškirom u znak podrške, ali nije uspeo da se pomiri sa činjenicom da su mu Penny Hardaway, Kobe Bryant i Dwyane Wade bili jednaki. Upravo ta njegova, konfliktna, crta nikoga ne ostavlja ravnodušnim, jedni ga vole dok ga drugi mrze: sa jedne strane je genijalan i dopadljiv div, a sa druge strane egocentrik koji ne ume da podeli zasluge sa saigračima.

Osvojio je četiri šampionska prstena i pri tom se sjajno zabavljao. Naravno da je dosađivao ljudima i da je umeo da bude iritantan, posebno saigračima i trenerima koje je ostavljao za sa sobom nakon prelaska u novi tim. Ponekad je to radio bez ukusa, povremeno je bilo izuzetno teško biti mu saigrač, ali Shaquille O'Neal je ostao div koji voli da bude div, veliki čovek koji se oseća prirodno u svojoj koži. Jedan od komplimenata njegovom postignuću je i činjenica da njegovo glupiranje nije uspelo da zaseni njegovu igračku veličinu.

Liga nije imala nikog kao što je Shaquille O'Neal. Kobe je nadoknadio nešto što je nedostajalo Džordanovim odlaskom, a LeBron je vratio nešto Magicove magije. Međutim, ne postoji niko ko bi došao na njegovo mesto. Ne nazire se veliki, mladi, talentovani igrač koji će dominarati reketom na način na koji je to Shaq činio.Šaljivdžija

Tokom 2001. godine nakon što je bio kažnjen zato što je nosio isuviše dugačak šorts, Shaq je u svlačionici nekako navukao par koji je odgovarao Johnu Stocktonu i šaljivo upitao komesera lige da li je zadovoljan. Srećom nijedna slika tog događaja nije izašla u javnost.

Konstantno je sebi izmišljao nadimke kao što su "Shaq", "The Diesel", "Shaq Fu", "The Big Daddy", "Superman", "The Big Agave", "The Big Cactus", "The Big Shaqtus", "The Big Galactus", "Wilt Chamberneezy", "The Big Baryshnikov", "The Real Deal", "Dr. Shaq" (nakon što je "odbranio" MBA diplomu), "The BigShamrock", "The Big Leprechaun", "Shaqovic" i "The Big Conductor".

Nakon što je prešao u Boston, poslednji tim za koji je nastupao, otišao je na  jedan od centralnih gradskih trgova, na kome je nepomično, kao statua, sedeo četrdeset minuta dok su se slučajni prolaznici slikali sa njim i pokušavali da ga nasmeju na sve načine. Sve to kako bi građani Bostona uvideli kako se u njihovom gradu nalazi istorijski značajna “figura“.

Shaquille O'Neal

Mislilac

"Me shooting 40% at the foul line is just God's way to say nobody's perfect."

“I’ve succeeded at every level, except high school and college.”

"I'm tired of hearing about money, money, money, money, money. I just want to play the game, drink Pepsi, wear Reebok."

"Our offense is like the Pythagorean Theorem. There is no answer."

"We're focusing on the whole pie, not a slice. A slice is good, but it's not good enough to get you fat. We're trying to get fat."

“If you’ve got a Corvette that runs into a brick wall, you know what’s going to happen.  He’s a Corvette. I’m a brick wall.” - Na pitanje kako će reagovati ako Kobe pokuša da uđe pod koš pored njega

"The difference between those three is the Godfather trilogy. One is Fredo, who was never ready for me to hand it over to him. One is Sonny, who will do whatever it takes to be the man, and one is Michael, who if you watch the trilogy, the Godfather hands it over to Michael. So I have no problem handing it over to Dwyane." - Shaq, poredeći Pennyja, Kobeja i Dwyanea.


 

U potrazi za novim izazovom

Posle devetnaest godina telo ga je izdalo. Moguće da je uzrok tome bio manjak privrženosti fizičkom delu treninga, a moguće da je to jednostavno posledica duge NBA karijere provedene u "tuči" sa centrima ispod koša. Povlačenje je objavio preko Twittera, a oproštajnu konferenciju je održao u svom stilu, zbijajući šale kako na račun čelnika lige tako i na svoj.Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel