Solidarna kafica
Preko ramena > Prikolica > Legija stranaca: Elitna jedinica francuske vojske - Bele beretke

Legija stranaca: Elitna jedinica francuske vojske

Bele beretke

Autor Vladimir Matevski 2011/6/6

Dok, sa jedne strane, deo mladih u Srbiji izbegavao službu u oružanim snagama svoje otadžbine, drugi hita u tuđu vojsku - Legiju stranaca. Bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri govorio je nekada da u Dubai ali i na druge lokacije Bliskog i Srednjeg istoka vodi stotine srpskih specijalaca. Za ove prostore je zainteresovana Legija stranaca čiji predstavnici tvrde da je Srbija “rasadnik pouzdanih i efikasnih boraca“.

Štampani mediji u Srbiji preplavljeni su oglasima u kojima se nudi pristup čuvenoj francuskoj Legiji stranaca. U ambasadi Francuske u Beogradu međutim tvrde da se oni ne bave tim poslom i da većina "posrednika" koji rade u okviru nekih agencija neovlašćeno "regrutuje" legioinare.

U razgovoru sa predstavnikom Legije stranaca u Beogradu saznali smo da on intervju sa kandidatima obavlja isključivo u četiri oka a eventualni poziv na testiranje u ovu jedinicu ili negativan odgovor stiže tek posle nekoliko nedelja.

„Mi smo imenovani od Republike Francuske, Ministarstva odbrane i Glavne komande. Bićete informisani o obuci, platama i napredovanju u karijeri. Možete saznati šta ćete steći kao profesionalac čak i kada se vratite civilnom životu. Napominjem da je moj otac bivši legionar, kao i moj pobratim. O sebi ne želim da pričam, procenićete sami posle razgovora. Sve je to dokumentovano i u najtiražnijim novinama”, govori glas sa trake, kada pozovete jedan od ovih oglasa. Dalje se navodi da se mogu videti slike, diplome, medalje kao i legionarska uniforma. “Da biste došli na lični razgovor morate imati između 18 i 38 godina, da niste krivično gonjeni, posebno od strane Interpola. Razgovor traje najmanje tri sata. Cena razgovora sa detaljnim materijalom je 100 evra, ili u dinarskoj protivrednosti. Dobro razmislite zbog čega je ovolika cena”, upozorava glas i na kraju dodaje da zainteresovani mogu doći na određenu adresu u Zemunu. Prema nezvaničnim procenama u francuskoj Legiji stranaca, od njenog osnivanja, služilo je oko 1.000 momaka sa prostora srpskih zemalja. Najčuveniji od njih je srpski kralj Petar Prvi Karađorđević.

Legija stranaca

Tradicija stara dva veka

Mada postoje brojne predrasude o ovoj elitnoj jedinici, Legija stranca (Légion étrangere) je integralni deo Francuske armije i predstavlja najobičniju profesionalnu borbenu jedinicu koja koristi istu opremu i naoružanje i učestvuje u istim misijama kao i ostale jedinice francuske armije. Jedina razlika u odnosu na ostale formacije je ta da su njeni pripadnici mahom stranci, ili tačnije rečeno, dobrovoljci svih nacionalnosti, rasa i verskih opredeljenosti, ali ipak odani cilju služenja interesa Francuske, bilo gde u svetu.

Francusku legiju stranaca osnovao je kralj Luj Filip, 10. marta 1831. godine. Bila je sastavljena od dobrovoljaca starosti od 18 do 40 godina i odmah poslata u misiju osvajanja Alžira. Posle toga, jedinica u ovom obliku je ponovo formirana, te sticala brojna borbena iskustva: u Alžiru (1855), Italiji (1859) i Meksiku (1863), gde se odigrala jedna od najvećih bitaka koje je vodila Legija stranaca. Na hacijendi „Kamerone“, pokraj grada Puebla, 30. Aprila 1863., tri oficira i 62 legionara pružila su otpor daleko nadmoćnijim Meksikancima (oko 2000 boraca). Posle celog dana žestokih okršaja poslednjih pet preživelih legionara postavilo je bajonete na svoje puške i krenulo u juriš. Od tada, naziv ove bitke ponosno nosi svaka legionarska zastava, simbolizujući borbu „do poslednjeg čoveka“.

Tradicija ove jedinice izražava se preko posebnih uniformi, pesama i koračnica, izdvojenih nastupa na paradama i ceremonijama svojstvenim samo Legiji. Svečana uniforma je bela sa belom Kepi šapkom. Boje legije su crvena i zelena, a preuzete su od švajcarske garde koja je bila u službi francuskog kralja.
Legija stranaca
Uslovi za prijem u jedinicu su vrlo jednostavni i jasni, kandidat mora imati između 17 i 40 godina života, neki od važećih identifikacionih dokumenata, i obavezno u dobroj fizičkoj kondiciji. Francuski jezik, koji je zvanični jezik Legije, se uči tokom faze privikavanja, a gotovo svi pripadnici jedinice posle prve godine potpuno ovladaju jezikom. Prijem potencijalnih regruta vrši se u 16 regrutnih centara koje se nalaze širom Francuske. U ovim regrutnom centrima vrše se prve provere i testiranja, prvenstveno medicinske prirode. Posle ovih pregleda, regruti se šalju u centar Obanj (Aubagne), 15km istočno od Marseja, gde se nalazi glavni štab i komanda Legije stranca. U ovom centru regruti se podvrgavaju raznoraznim testovima, ispitivanjima i intervjuima, koji traju oko tri nedelje. Ukoliko zadovolje sve postavljene uslove, potpisivanjem petogodišnjeg ugovora regruti postaju i zvanično legionari.

Posle potpisivanja ugovora legionari se šalju na osnovnu obuku u glavni trening centar Kastelnaudari, 50km od Tuluza. Ovde se vrši osnovna obuka u sticanju snage i izdržljivosti, ovladavanju rukovanjem raznim vrstama oružja, preživljavanju u terenskim uslovima, učenju koračnice... Tokom ove faze obuke vrše se i testiranja fizičke snage, a neka od njih su: 8km marširanja sa ruksakom težine 12kg koje mora da se završi za jedan sat, trčanje 12 minuta (sve iznad pretrčanih 2800m je dobar rezultat), penjanje uz konopac bez korišćenja nogu, trčanje sa džakom peska teškim 40kg u roku od 20 sekundi i sl. Kod ovih testova nema palih i svi će nastaviti treninge u svojim borbenim regimentama. Nakon završene osnovne obuke legionari se raspoređuju u neku od 11 jedinica Legije stranaca.

 

Nastavak: Legija stranaca - Obuka i keš

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel