Solidarna kafica
Preko ramena > Sport > Pre nego što skočis, reci - parkur - Način života

Pre nego što skočis, reci - parkur

Način života

Autor Marko Radovanac 2011/5/24 : Tekstovi istog autora

Parkur je veština skakanja i preskakanja raznih prepreka. Mogli smo je videti u Madoninom muzičkom spotu Jump, u kome momci i devojke skakuću kao da su na nekim federima, i u igranom filmu Casino Royale, gde tajni agent Džejms Bond juri dvojnika Usain Bolta.


Zvanična definicija – filozofija kretanja nastala u dvadesetom veku u Francuskoj. “Parkour” je istovremeno i sport i hobi i filozofija.


 

Rečnik pojmova...

Traceur - svako ko se bavi parkurom.
Grunt, Newbie – početnik
Bale, Slam, Face Plunt - greške u pokretima
Clan, Crew – grupa koja zajedno vežba
Flow – niz uspešnih pokreta, od samog početka do samog kraja

Parkur

Istorija…

Najraniji oblik parkura je razvio Žorž Eber (Georges Hebert), francuski pomorski oficir, koji je služio vojsku u Prvom i Drugom svetskom ratu. Dok je služio Francuskoj, putovao je, i ostao zapanjen pred mnoštvom superiornih gimnastičkih pokreta pripadnika nekih afričkih plemena. Kada se vratio u Francusku, počeo je da razvija metodu prirodnih pokreta za članove armije, koja je za cilj imala da ohrabri i podstakne muškarce i žene da što lakše i brže pređu ili zaobiđu prepreke na terenu. Tako je metod počeo da prerasta u ono što nam je danas poznatom pod imenom – “parkour”.
Jedna od nabitnijih ličnosti u istoriji ovog sporta jeste David Bel (David Belle). Belle počinje da koristi termin “parkour”, koji je pozajmio od izraza “parcours du combatant”. Parkour je poznat i kao l’art du deplacement, u prevodu na engleski – “the art of displacement”, u slobodnom prevodu – “umetnost zamene (mesta)”, ili jednostavno kao skraćenica – “PK”. Takođe, popularan termin je i free running (slobodno trčanje), mada se često ističe da je to posebna sportska disciplina.

 

 

Ako želite da se bavite ovim sportom…

“Parkour” mogu da treniraju i muškarci žene. Peporučuje se da početnici ne budu mlađi od 13 godina.


Najbolji savet za učenje parkura je da se počne trenirati bez ikakve svesti i razmišljanju o samim tehnikama. Pronađite bilo kakvu prepreku za koju osećate i samouvereni ste da je možete preći. Potpuno je nebitno da li ćete zadatak izvršiti najbolje i najbrže što možete, koliko je bitno da on bude uspešno obavljen. Tek tada ćete biti na pravom putu da naučite parkur.

Parkur
Ostvarivanjem “flow” efekta postižete mogućnost da prolazite kroz najkompleksnija prirodna okruženja bez razmišljanja o pokretima. Iako je uvek dobro poznavati sopstveno telo, najlakši način za prelaženje preko prepreke, to ne znači da je ta spoznaja uvek i deo najbolje teknike. Tu na scenu stupaju osnovne tehnike.


Treniranje je proces učenja – razvijanje misli i svesti isto koliko i fizičke pripremljenosti.

Parkur

Neophodna oprema…

Za razliku od mnogih sportova, parkur ne zahteva skupu opremu. Vežbanje možete izvoditi u bilo kakvoj odeći. Jedino što se preporučuje i smatra neophodnim jeste par dobrih patika.

 

 

Treninzi…  

Treninzi se sastoje od niza već poznatih vežbi i pokreta iz ostalih sportova, pre svega gimnastike i slobodnog penjanja. Pokreti nastaju kao produkti načina razmišljanja. Ipak, ima i nekih poteza koji se smatraju osnovnim i uz koje svaki “traceur“ počinje.


Najvažniji pokreti za vežbanje su skok i doskok. Uloga parkura je da učini da skok prostruji svakim delom vašeg tela, i da posle njega nastavite “flow” sledećeg pokreta. Posle izvođenja običnih skokova, na red dolaze “vaults” (skokovi prilikom kojih se koriste i ruke). Oni se najčešće upotrebljavaju prilikom savladavanja prepreka i postoji nekoliko vrsta. Svaki objekat koji želimo da preskočimo inicira upotrebu određene vrste “vault”. Pored osnovnih postoje i oni malo kompleksniji, koje volimo da iskoristimo da bi skok učinili zabavnijim i lepšim za oko.


“Flip” (okret, salto) je još jedan sastavni deo svakog treninga. Iako predstavlja još ekstremniji i slobodniji vid vežbanja, pa se zbog toga ponekad ni ne smatra delom filozofije parkura, sve je popularniji među novijim generacijama “traceur”. Treniranje, da bi bilo efikasno, pored uvežbavanja osnovnih pokreta mora da sadrži i vežbe snage, zagrevanja i relaksacije.


Prilikom vežbanja moraju se praviti kratke pauze, koje telu daju vreme za oporavak i sprečavaju opasnost od mogućih povreda. Upozoravajući znaci za prestanak vežbanja su: problemi prilikom disanja, bolovi u plućima, glavobolje, vrtoglavice i mučnine. Za vreme treninga obavezno je konzumiranje vode, voćnog soka ili nekog mineralnog napitka.

 

 

Mesta za vežbanje…

Priroda, ulica, stepenice… čak i soba!

 

Fenomen…

Kao i svaka tema koja je dospela u centar interesovanja, tako je i parkour postao ne samo vid zabave, već i biznisa. Komercijalizacija filozofije i pokreta doprinela je da danas traceur-e imamo u reklamama, video spotovima, filmovima. Prozivode se odeća, obuća, rančevi, dvd diskovi sa posebnim oznakama i namenom. Kada underground prestane to da bude, obično ni ti više nisi on the ground. Zvuči poznato?

Parkur

Parkur u Srbiji...

Sve češće neki novi klinci vežbaju. Sve češće neki novi klinci padaju, ali i ustaju i bore se. Oni stariji, koji već godinama upražnjavaju ovu veštinu, pokušavaju da mladima u Srbiji prenesu to znanje i ljubav prema sportu i filozofiji, ljubav prema zdravom razmišljanju, ljubav prema duhu i telu.
U Srbiji je «parkour» više od sporta. Parkur je, ne bežanje od stvarnosti, već prilagođavanje stvarnosti. Parkur nije «slepo» praćenje pravila ili navika, već konstantno razmišljanje svojom glavom, bez obzira na jačinu «protivnika». Razvija se brzinom svetlosti i poprima sve više polaznika. U Beogradu i drugim gradovima širom Srbije okupljaju se mladi momci i devojke, razmenjuju iskustva, trikove, takmiče se.


Tragajući internet prostranstvima našli smo na sajt Parkour Serbia, koji je još jedan dokaz o popularnosti ove discipline kod nas.

 

 

I na kraju...

Upozorenje autora: Sve što radite – radite na svoju odgovornost!


Kao i svaki «pravi» novinar... i autor ovog članka se odriče odgovornosti za sve polomljene prste, ruke, noge i glave čitalaca u budućnosti!

 

 

*Tekst izašao i u časopisu "RLN"

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel