Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Nemiri u arapskom svetu i prava žena: Egipatsko licemerje - Sa trga nazad u kuhinju

Nemiri u arapskom svetu i prava žena: Egipatsko licemerje

Sa trga nazad u kuhinju

Autor Marija Dukić 2011/5/18 : Tekstovi istog autora

Buknulo je u Alžiru, kasnije se proširilo i na veliki deo arapskog sveta, na Tunis, Jemen, Bahrein, Jordan, Libiju i druge. Sve zemlje zahvaćene protestima su pretežno muslimanske i patrijarhalnih društvenih obrazaca. U Egiptu su žene protestovale „rame uz rame“ sa muškarcima. Ova revolucija trebalo je da im donese ako ne ravnopravnost onda bar bolji položaj u društvu, bar neku zaštitu od seksualnog zlostavljanja ali „pobednici“ su revoluciju proslavili silujući saborce suprotnog pola.


U pomenutim arapskim državama od 20 do 50 odsto demonstranata bile su žene ali čini se da ni zapadni mediji (po pravilu zagovornici rodne ravnopravnosti) nisu bili revnosni u prenošenju ovih podataka. Zato je na Fejsbuku Leil-Zahra Mortada objavila foto album pod nazivom “Žene Egipta” gde se vidi koliko je devojaka i žena hrabro provodilo dane na ulicama Kaira. 

 

zenaegipat

 

U Egiptu, sa stanovništvom modernijih shvatanja nego u mnogim drugim muslimanskim zemljama, revolucija je pojela svoju decu. Dok su žene 8. marta stajale na trgu Thrir i uzvikivale "Žena i muškarac. Rame uz rame”, danas, nešto više od mesec dana od revolucije žene su gotovo nestale iz javnosti. Tokom nedavnih ženskih demonstracija muškarci su vikali na njih, zato što su zahtevale veću ulogu u društvu. Već je imate - vikali su im - odgajate muškarce! 

 

zena egip

 

Po saznanjima Amnesty Internationala demonstrantkinje vlast hapsi, muči i primorava da se podvrgavaju testovima koji pokazuju da li su device. Seksualni napadi po ulicama su svakodnevica. Žene su, međutim, posle smene Mubaraka shvatile da je promena moguća. Sada neće odustati. No, takođe su svesne da će pravu ravnopravnost verovatno dočekati tek njihova deca jer trenutno o budućnosti Egipta odlučuju samo muškarci, i to tako dobro da verski nemiri bukte državom.

 

Da ovo tradicionalno društvo (odnosno njegova polovina) ne želi da se menja pokazuje slučaj koji se desio na dan pada Mubarakovog režima, kada je nekoliko egipatskih žena, dojučerašnjih saboraca njihovih napasnika, silovano.U nedavno objavljenom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o jednakosti među polovima u 134 zemlje širom sveta, Egipat se našao pri dnu lestvice - tek na 125. mestu, zbog visoke stope nezaposlenosti i nepismenosti (42%) unutar ženske populacije. Neke, emancipovanije žene rade van kuće (njih 25 odsto) normalno obučene a ostale nose veo i ne smeju da imaju kontakte sa nepoznatim muškarcima. Praksa odsecanja ženskih genitalija je i dalje rasprostranjena u ruralnim područjima i među slabije obrazovanim stanovništvom. Ovo se radi u detinjstvu, dok su one još devojčice, oštrim predmetima kojima im se odseca klitoris, obično “na živo”, i kasnije zašiva novonastala rupa, a sve to kako u budućnosti ne bi uživale u seksu. Pravi razlog ovog kasapljenja je sprečavanje žena da varaju svoje muževe, uništavajući im mogućnost orgazma. 

 

Dakle, ne mogu da uživaju u seksu, ali moraju da ga imaju. Neprestano su izložene raznim oblicima seksualnog zlostavljanja za koje su vrlo često optužene da su same krive. Istraživanje iz 2008. Egipatskog centra za ženska prava je pokazalo da je 82 odsto Egipćanki i 98 procenata žena koje su sa strane došle u Kairo bilo zlostavljano, dok je 62 odsto muškaraca priznalo počinjeno zlostavljanje. 


I u Bahrainu su protesti protiv režima imali element demonstracija protiv muške dominacije. Stotine žena omotanih u tradicionalne crne tunike protestovale su protiv Vlade, no za njih je bio određen odvojen, ´ženski´ prostor za molitvu i spavanje. Za njih i dalje ne postoji rodna ravnopravnost.


Posle smene vlasti u mnogima od ovih arapskih zemalja i dalje nisu rešena pitanja svojstvena ženama poput prava na abortus

 

To znači da su žene u ovim zemljama izložene rizicima po zdravlje pokušavajući da kontrolišu rađanje na nelegalan način, odnoso abortusima u nehigijenskim uslovima, a njihova religija ne dozvoljava primenu kontraceptivnih sredstava. Mnoge od njih su zatočene u kućama a kada izađu napolje, bilo da su zabrađene, bilo da su u džinsu, najmanje što moraju da otrpe su dobacivanja. Obrzovanije i naprednije same biraju muževe, ostale moraju da žive sa onima koje im roditelji nađu. Uprkos tome što su vaspitane da budu krotke i poslušne, izašle su na ulice da pomognu muškarcima u obaranju nedemokratskih režima, a kao nagrada opet im “je skraćen lanac da ne mogu da izađu iz kuhinje”. Desilo se ono čega smo se bojali, na vlast u tim zemljama došli su nacionalisti i veliki vernici (kao i kod nas devedesetih) koji više gledaju u prošlost nego u budućnost. 

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel