Solidarna kafica
Preko ramena > Putovanja > Budimpešta: Rotacija skele oko Parlamenta - Gulaš, čardaš i ostali „specijaliteti“

Budimpešta: Rotacija skele oko Parlamenta

Gulaš, čardaš i ostali „specijaliteti“

Autor Marija Dragić 2011/5/19 : Tekstovi istog autora

Osam mostova i impozantne građevine, svetski poznati gastronomski specijaliteti - gulaš, paprikaš, riblja čorba, ali i štrudla s makom, žarbo kocke, marcipan, rakija Palinka i vino Tokaji, čine Budimpeštu kraljicom Dunava i jednom od nezaobilaznih turističkih destinacija.

Kišno vreme i relativno jak vetar nisu pokvarili prvomajske praznike u mađarskoj prestonici, kroz koju godišnje prođe više od 15 miliona posetilaca. Mnoštvo turista, ali i vidno raspoloženo domaće stanovništvo, iskoristili su slobodne dane da se odmore, zabave, rekreiraju, ali i dobro pojedu i popiju.

Na glavnom gradskom trgu, poslednjeg vikenda aprila, održan je regionalni festival vina, dok je sa druge strane trga, van ograđenog festivalskog dela, stotine mladih uživalo u zabavi, u atmosferi sličnoj onoj na beogradskom Beer Festu, samo bez muzike i uz piće iz obližnjih marketa.

U svakom slučaju, dosta drugačija atmosfera u odnosu na Beograd, gde se ne sedi na Trgu Republike, ispija pivo i sreću poznati i nepoznati ljudi. A to je Mađarima zaista mesto za izlazak, na koje dolaze biciklima, što je još jedna velika razlika u odnosu na naš glavni grad.

Tokom praznika, u Budimpešti je održan i vašar na kome su pripadnici indijanske zajednice prodavali raznoliku robu - indijanska pera i strele, zvečke sa likom poglavica, tradicionalne indijanske nošnje, kutije za nakit, igračke, slatkiše.

A vašar ne bi bio vašar bez šećerne vune, liciderskih srca, ušećerenih jabuka, kukuruza šećerca, velikih kazana u kojima se kuvaju domaći specijaliteti, ali i nastupa muzičara, slikanja sa zmijama i majmunima, vožnji na ringišpilu.

Naravno, osim “vanrednih dešavanja“, poseta prestonici našeg severnog suseda, podrazumeva i obilazak dobro poznatih građevina, spomenika i prirodnih lepota.
Budimpešta panorama
Preko Dunava u Budimpešti prelazi čak osam mostova, od kojih je najpoznatiji Lančani sa velikim statuama lavova koji ga čuvaju. Za svaki je vezana neka legenda, a za jedan postoji verovanje da Mađarica koja pređe preko njega nije verna svom mužu.

Toliko mostova ostavlja utisak da nema velikih gužvi u saobraćaju, a poseban doživljaj je krstarenje Dunavom i posmatranje grada sa reka, naročito u večernjim satima, jer je većina najlepših građevina uz obalu i odlično osvetljena.

Saobraćaj dodatno olakšavaju i tri linije metroa, a interesantno je da su Mađari još u 19. veku napravili planove o izgradnji metroa, koji je danas drugi po starini u Evropi (stariji je samo britanski). Takođe, stanovnici mađarske prestonice dosta koristi bicikle u svakodnevnim aktivnostima.
Budimpeštanski metro
Iste karte važe za dnevni i noćni saobraćaj, metro, tramvaje i autobuse, a koštaju 1.20 eura. Sa jednom kartom se može prelaziti iz metroa u metro, dok one važe samo za jedan autobus ili tramvaj. Red vožnje se uglavnom poštuje, a kontrola u autobuskom prevozu, i pored svih upozorenja, nije toliko česta. U metroima je već drugačija situacija, pošto je kartu potrebno pokazati pre ulaska u stanicu.

Na samoj obali Dunava smešten je i mađarski parlament, drugi po veličini u Evropi (najveći je u Bukureštu). Zgrada sa 700 prozora, 691 sobom, u koju je ugrađeno 40 kilograma zlata, ostavlja bez daha sve koji se ispred nje nađu.

Skele za čišćenje fasade se uvek nalaze na jednom delu tog zdanja, građenog od mermera, pa treba stalno “brinuti“ o njemu. Trenutno su na desnoj strani, a zanimljivo je da skele “obiđu krug oko parlamenta za tačno godinu dana, kada počinje novi ciklus čišćenja.

Na platou ispred parlamenta trenutno je otvorena izložba fotografija sa motivima seoskog života Mađarske, Rumunije, Bugarske, Mongolije, a prethodnog vikenda održana je i šetnja maturanata. Svi maturanti podeljeni po odeljenjima, svečano obučeni i sa mnogo cveća i balona, šetali su gradskim ulicama i na taj način proslavljali kraj školske godine.

Trg heroja i Milenijumski spomenik su sledeća stanica posetilaca mađarske prestonice. Na vrhu Milenijumskog stuba nalazi se krilata statua anđela Gabrijela, koji je prema biblijskom verovanju, jedan od tri anđela koji ljudima prenose božije odluke.
Budimpešta
Na Trgu heroja su i Muzeji lepih i savremenih umetnosti, a u neposrednoj blizini je i Poljoprivredni muzej, koji sa svojim kulama i vrtovima više podseća na dvorac iz bajki. I ambasada Srbije smeštena je pored Trga, sa pogledom na Milenijumski spomenik, izgrađen 1896. godine u čast hiljadugodišnjice dolaska Mađara na te prostore.

Na budimskoj strani (Budimpeštu čine Budim, Pešta i Obuda), izdvajaju se impozantna zdanja Ribarske tvrđave, Budimskog dvorca, Citadele, Crkve svetog Andrije, koja se trenutno restaurira, ali i strme, kaldrmisane ulice i mali, ušuskani restorani.

Posetioci Budimpešte ne propuštaju ni veče u Čardi, u kojoj se izvodi tradicionalni mađarski ples čardaš i uživa u gulašu i paprikašu. Uz večeru, čija je cena oko 25 eura, nezaobilazna je i ciganska muzika, a posetioci imaju priliku da se upoznaju sa mađarskim duhom i običajima.

U Mađarskoj, iako članici EU (ali ne i članici Evrozone), a trenutno i predsedavajućom tom zajednicom, forinta je i dalje zvanična valuta.

Glavna šoping i šetačka zona je u Vaci ulici, u kojoj se osim prodavnica svetski poznatih brendova (Furla, Burberry, Zara, Mango, H&M), nalazi i mnoštvo kafića, restorana domaće i internacionalne kuhinje, prodavnica i tezgi sa suvenirima.

Tu je smeštena i čuvena poslastičarnica “Žerbal“, poznata po žerbo kockama, ali lokacija i “izvikanost“ mesta diktiraju i cenu. Osim žerbo kocki, Mađari su ponosni na kolače od marcipana, štrudlu sa makom i orasima, palačinke.

U pripremi jela, naši severni susedi dosta koriste papriku, a najpoznatija nacionalna jela su gulaš, paprikaš i različite vrste gustih čorbi, među kojima se izdvaja riblja. Ono što “upada u oči“, kada je gastronomska ponuda u pitanju, je broj “McDonalds“ i “Burger king“ restorana, koji su na svakom koraku. Globalizacija i mnoštvo turista doveli su do toga da te “meke“ brze hrane niču kao pečurke posle kiše.

Turisti iz Mađarske ne odlaze bez atraktivno upakovane aleve paprike, drvenih figurica sa tradicionalnim narodnim motivima, babuški, odeće sa vezom, ali i kugli sa snegom, razglednica, pepeljara i tanjira sa simbolima Budimpešte.

Suveniri su prilično skupi, posebno na glavnim turističkim lokacijama, pa je ponekad potrebno samo skrenuti “sa glavne rute“ u prvi haustor u kome se nalaze manje “atraktivne“ suvenirnice, koje nude istu robu, ali i do četiri puta jeftiniju.

Na samo dvadesetak kilometara od Budimpešte nalazi se i Sent Andreja, gradić kaldrmisanih, uskih ulica, na desnoj obali Dunava, u kome se u 17. veku pod vođstvom patrijarha Arsenija III Čarnojevića, naselilo oko osam hiljada srpskih porodica.
Sent Andreja
Danas u Sent Andreji postoji sedam srpskih crkava, a četiri su date u zakup drugim religijskim zajednicama. Najlepše su Požarevačka i Saborna (Bogorodičina), podignuta između 1756. i 1764. godine.

Srpski turisti (ali i ostali), ne propuštaju da obiđu ni Trg Vuka Karadžića, na kome se nalazi i kuća u kojoj je boravio, kuću pisca Jakova Ignjatovića, Krst Cara Lazara, Muzej Srpske pravoslavne srkve i Srpsku kafanu.

U centru grada nalaze se i čuveni Sent Andrejski krst, kao i Muzej marcipana, poznatog mađarskog specijaliteta. U prodavnici u sklopu Muzeja može se kupiti marcipan, atraktivno upakovan i fantastično ukusan, ali treba biti spreman na visoke cene i gužvu na kasi.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel