Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Zabrana prodaje alkohola posle 22h - Kako izgleda kad vas pijani trezne

Zabrana prodaje alkohola posle 22h

Kako izgleda kad vas pijani trezne

Autor Marija Dukić 2011/5/11 : Tekstovi istog autora

U SAD je, suprotno očekivanim efektima, prohibicija iznedrila organizovani kriminal i duplirala konzumaciju vina, ali i prebukirala sudove i pojačala korupciju u državnim organima. Smanjila je budžetske prihode od poreza, a pogodovala širenju konzumacije opijuma, marihuane i kokaina. Veoma korisno, zar ne? U Novom Sadu su pokušali da zabrane noćnu prodaju alkohola pa je Ustavni sud tu odluku proglasio neustavnom. Ova božanstvena komedija je nastavljena kada su trgovci tražili odštetu od Grada i obustavu prekršajnih postupaka protiv njih, tvrdivši da su zbog zabrane prodaje pića pretrpeli velike gubitke. Sada bi i Novosađani trebalo da traže odštetu zbog pretrpljenog duševnog bola, a što da ne, i treba nekome da naplatimo to što se donose zakoni i odluke koje su ako ne baš totalno retardirane, ono bar neustavne. I sad bi neko očekivao da pametni političari uče na greškama iz prošlosti, ali kada je u Srbiji bilo pametnih političara? 

 

prohibicija

 

Tako su posle poglašenja neustavnosti novosadske zabrane alkohola, beogradske vlasti, verovatno uz mnogo umnih napora, smislile istu. Dakle, osim maloletnika, gradske vlasti od sebe samih štite i odrasle ljude, koji su izgleda sposobni da glasaju ali nesposobni da brinu o sopstvenom zdravlju. I dok jedni tvrde da su alkoholičari oni koji piju preko dana a hedonisti oni koji piju noću, naše vlasti nam zabranjuju poroke poput pušenja i noćnog konzumiranja alkohola a prodavnicama koje rade celu noć ostavljaju da smisle kako da angažuju noćne ptice da u toku provoda kupuju sokiće i zdravu hranu. Setite se kada ste poslednji put u jedan ujutru otišli u trgovinu da kupite hleb, pavlaku ili papriku za ajvar. Pošto verovatno to radite tokom dana, kao i sav normalan svet, male bakalnice u kraju koje rade 24h sada neće imati razloga da nastave sa noćnim smenama (u korist velikih lanaca marketa). A narod će nastaviti da pije, jer treznom mu realnost nije baš svetlucava – BDP pada, plate nominalno rastu a realno su u kriptodepresiji, nezaposlenost je nezapamćena (doduše, ne bi bila toliko strašna kad bismo znali koliko ljudi radi u sivoj zoni), ekonomija nam je razvijena k'o dijalog u porniću, a na sve to Ceca će leškariti u kući zato što je pokrala državu za ogromne pare. Jer, da se vratim na američku Prohibiciju, ona je bila sve samo ne korisna za društvo. Sivo tržište je cvetalo, a sa njim i reketiranje, te organizovani kriminal. Cena sprovođenja prohibicije je bila visoka, a nedostatak poreskih prihoda na ime prodaje alkohola (nekih 500 miliona dolara godišnje na saveznom nivou) je pogađao državnu kasu. Kada je prohibicija ukinuta 1933, organizovani kriminal je izgubio skoro celokupan profit od ilegalne trgovine alkoholom u većini država (države su imale pravo da donose svoje zakone o zabrani točenja alkohola), usled konkurencije sa jeftinijim, legalnim prodavcima alkohola.

 

I dok se mnogi sa ovom našom zabranom sprdaju, poput sarkastične vesti da je zabrana proširena i na zabranu seksa od 22h do 6 ujutru zbog smanjene produktivnosti na poslu onih koji manje spavaju, neki su ovu stvar shvatili ozbiljno. Tako je u minut do deset organizovan protest ispred hotela Palas, na koji su došli svi sa alkoholom kupljenim po zakonu, verovatno u 21h. Oni se bore za očuvanje Beograda kao normalnog grada, u kome će građani biti tretirani kao zdrave osobe a ne kao inflantilni. Neki od njih poručuju da „Beograd nisu magarci u skupim odelima, koje je neka stranka izvukla iz rasola i gurnula u politiku. Beograd ste svi vi”. A mi, nadamo se, nismo oni koji dozvoljavaju drugima da odlučuju umesto nas, kad već imamo sopstvenu svest?

 

Neformalna grupa građana "Beograđani protiv prohibicije" pozvala je sugrađane da se treći put okupe u parku "Manjež" 25. maja (sreda) i mirno se zauzmu za svoja prava.

 

U međuvremenu, pojavilo se "Medijski neispraćeno saopštenje" grupe Beograđani protiv prohibicije u kom se kaže:

Pozdrav sa beogradskih barikada. Mladi ovde. Ima nas raznih. Delimo se po supkulturama, muzici, hobijima, pogledima na svet, generacijama… Spajamo se po klubovima, kafićima, splavovima i parkovima. Upoznajemo se najčešće u parkovima. Ima onih koji piju alkohol, i onih koji ne piju. Malo toga se promenilo od vremena kada su neki pre nas bili mladi. Raznolikost koju posedujemo nas cini zanimljivima, kako sebi, tako i drugima. Noćni život koji krasi Beograd nije stvoren pameću gradskih vlasti, vec duhom mladih. Mi smo ti koji osvetljavamo svoj grad kada stariji gase svetla. Mi ga održavamo u životu 24 časa dnevno. Ne radi se ovde o alkoholizmu, kako neki pokušavaju da opravdaju prohibiciju. Niti se radi o dušebrižništvu gradskih vlasti. Radi se o direktnom udaru na mogućnost izbora pojedinca da sa svojim životom radi šta želi, dokle god izbori koje pravimo ne ugrožavaju druge. Svojim apolitičnim izlaskom u parkove i okupacijama istih želimo da stavimo do znanja da nismo nemi posmatrači života u gradu u kom se nalazimo. Svoj stav iskazujemo mirno, vršeći pritisak na one koji su birani od strane naroda, i plaćeni od strane naroda čije živote i slobode pokušavaju da kontrolišu, da nam vrate naša mesta okupljanja. I još bitnije, način na koji se okupljamo. Ovaj grad ima krupnije probleme od činjenice da nekome u gradskoj vlasti smeta gitara, pesma, žamor i mladost po parkovima, uglovima, štekovima itd. A skoro ni jedan od tih većih problema nema izvor u nama.

Vratite nam duh grada po kome smo poznati, ovo više nije molba.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel