Solidarna kafica
Preko ramena > Posao > Biznis greške - Propade mi pos'o

Biznis greške

Propade mi pos'o

Autor Uroš Nedeljković 2010/10/10 : Tekstovi istog autora

Možda nisu najveće biznis greške, ali su definitivno poslovni potezi koji su sa današnje distance smešni. Da li biste vi odbili Bitlse argumentom da "gitarska muzika izlazi iz mode"? Da li biste za telefon rekli da je "elektronska igračka"?

Fashion Café

Restoran koji je osnovala grupa supermodela jednostavno nije uspeo. Nije ni čudo:
Salata od 20$, pravljena isključivo za Naomi Kempbel, uključivala je čašu šampanjca, paklo Newports cigareta i dve kriške paradajza sa kockom leda. Mozak operacije je bio Tomaso Buti, prvo je davao franšize sa ovaj restoran, a potom je bio optužen za loše upravljanje. Kasnije je prodao svoj udeo u restoranu. Optužen je za prevaru i pranje novca 2000. godine.

CBGB klub

Posle 33 godine poslovanja, 2006. godine najčuveniji alternativni punk rock klub je morao da zatvori svoja vrata, iako su u njemu svirali Talking Heads, Blonide, Misfits i Ramones.

Edsel automobil

Te 1958. godine, Ford je predstavio najnovije vozilo. Vozilo je reklamirano kao novo, futurističko i eksperimentalno. Automobil je bio nezanimljiv kupcima i 1959. godine Ford ga je "eutanazirao", a gubici kompanije su bili procenjeni na 250 miliona dolara, što je više od dve milijarde današnjih. Edsel je postao sinonim za biznis propast.

Hit Factory studio

Hit Factory je bio čuveni muzički studio u Njujorku. Osnovao ga je Edvard Germano 1975. godine i u njemu su najpoznatiji svetski muzičari snimili svoje najveće hitove. Kada je Edvard umro 2003. godine, njegova žena Dženis preuzela je posao. Prvo što je uradila je bila prodaja zgrade i preseljenje posla u Majami. Posao je ubrzo propao, a Troj Germano, Edvardov sin je kasnije izjavio da je njegova majka studio prodala iz pohlepe, misleći da će zaraditi veliki novac prodajom zgrade. Danas je to luksuzni apartman koji vredi "samo" milion dolara.

Betamax

Ovaj video sistem je bio glomazan, težak, loše dizajniran i loše reklamiran. Kapacitet snimka bio je samo 60 minuta, iako je prosečan film dužine sat i po.

SwissAir

Bivši švajcarski avio prevoznik, Swissair, bio je finansijski stabilan i važio za "leteću banku". Osnovan je 1931. godine i prevozio je putnike do kasnih devedesetih. Onda je upravni odbor odlučio da prati agresivnu strategiju preuzimanja, zvanu "strategija lovca". Nakon toga su se desili teroristički napadi u Njujorku 11. septembra 2001. godine i došlo je do krize u avio prevozu koji ova kompanija nije mogla da prebrodi. Loša uprava i loše ideje, gubitak mnogo novca za trampu  goriva na stranim aerodromima za - kiseonik. Švajcarska je 2002. godine svoju nacionalnu ikonu izgubila zauvek.

Odbijanje E.T.-a

Studio Universal je 1981. godine pozvao kompaniju Mars i pitao da li mogu da koriste njihove M&M bombonice u filmu. To je bila i još uvek jeste uobičajena praksa kako bi se obezbedilo nešto dodatnog novca za film putem promocije. U ovom slučaju, ideja je bila da film promoviše proizvod, a proizvod tj. kompanija film. Mars je galantno odbio ponudu. Šta se posle desilo? Universal je otišao kod kompanije Hershey’s i sa njima zaključio sličan ugovor. Iako je do pojave filma prodaja ovih bombonica bila mlaka, posle filma je eksplodirala.

Ponzijeva "Security Exchange" kompanija

Veliko je dostignuće kada finansijska prevara bude nazvana po vama. Čarls Ponzi, italijanski imigrant, napravio je piramidalnu shemu 1920. godine koja je trajala šest meseci, povećavajući investicije na preko 15 miliona dolara došavši do 40.000 investitora. Ponzi je koristio "profit" od novih investitora da bi isplatio "kamate" starim. Ovakav sistem je mnogima uništio živote uključujući i Ponzijev. Robijao je od 1926. do 1934. godine. Umro je bez prebijene pare u brazilskoj narodnoj bolnici, delimično slep i paralizovan.

Premier bezdimne cigarete

Bezdimne cigarete su bile sveti gral za proizvođače. U želji da smanji štetni uticaj pušenja duvana kompanija RJ Reynolds 1988. godine lansirala je Premier cigarete sa "bezdimnim nikotinom". Ovo je bila totalna propast, jer su ove preskupe cigarete imale ukus uglja. Trošak ove propasti bio je jedna milijarda dolara.

Bre-X Minerals

Mala rudarska kompanija Bre-X Minerals iz Kalgarija, čije su akcije vredele manje od jednog dolara, 1995. godine je objavila da je našla velike rezerve zlata u Busangu u Indoneziji. Kao rezultat, cene akcija kompanije su poralse na čitavih 300 kanadskih dolara po komadu. Serija čudnih događaja koji su usledili, kao npr. pad čoveka iz helikoptera koga su kasnije pojeli tigrovi, otkrila su prevaru. Otkriveno je da je kompanija svoje uzorke "solila" zlatnom prašinom. NASDAQ i TSX su ubrzo izbrisali kompaniju sa liste, koja je u jednom trenutku vredela čak 4.4 milijarde dolara.

Telefon

Davne 1876. godine, kompanija Western Union je imala monopol nad telegrafom, tadašnjom revolucionarnom telekomunikacionom tehnologijom, koja ju je napravila jednom od najbogatijih američkih kompanija. Kada je Gardiner Grin Habard, bogati bostonjanin, ponudio predseniku kompanije Viljemu Ortonu da proda patent telefona koji je finansirao, ovaj je to shvatio kao šalu, jer je Habard tražio 100.000 dolara. Orton je zaobišao Habarda i odgovorio direktno pronalazaču: "Gospodine Bel, posle pažljivog pregleda vašeg izuma, iako je to zanimljiva novotarija, došli smo do zaključka da on nema nikakvih komercijalnih šansi. Kakvu bi korist ova kompanija imala od električne igračke?"

Edisonove "ploče"

Teško je biti prvi, a Tomas Edison je osnovao prvu izdavačku kuću i izmislio je fonograf. To je bila prva naprava koja je mogla da snima i reprodukuje zvuk, daleke 1877. godine. Ovo dostignuće je vodilo do razvitka muzičke industrije kakvu je znamo danas. Iznenađujuće je da je to bio i prvi diktafon korišćen u poslovne svrhe. Prvi svetski rat je Edisonu uskratio materijal za njegov dobro čuvani recept za vosak koji je korišćen u proizvodnji ovih valjkova. Udeo na tržištu ove kompanije je opao i omogućio konkurenciji da se probije sa drugom vrstom proizvoda, "pločama sa iglom" (što je takođe Edisonov izum). Kompanija je izgubila uticaj i kredibilitet, a naravno i klijente, tako da je zatvorila svoja vrata 1929. godine.

Tucker automobili

Ambiciozna kompanija koju je osnovao Preston Taker je poslovala samo godinu dana, od 1947. do 1948. godine. Proizvela je 51 automobil, ali priča iza njih je ostala. Pogotovu u muzejima, auto klubovima, filmovima i video igrama. Ova kompanija je ponudila svojim kupcima da kupe opremu pre nego što automobil bude proizveden. Američka federalna agencija SEC je ispitivala poslovanje ove kompanije, sumnjajući na prevaru. Sumnjalo se i na lobiranje konkurencije i Tucker Automobili su morali da prestanu sa proizvodnjom. Za ove automobile se pričalo da su najbolji ikada napravljeni. Od 51 proizvedenog primerka, 47 još uvek postoji danas.

Enron

Enron je bio lider u energetskom sektoru SAD. Godine 2001. Enron, koji je vredeo preko 90 milijardi dolara i bio sedma najveća kompanija u SAD je bankrotirao. Za sobom je povukao mnogo radnih mesta, investicione ušteđevine, fjučerse, čak i nekoliko života. Enron važi za sinonim galopirajuće pohlepe.

Polaroid fotoaparat

Polaroid je svima dobro poznat zbog svojih aparata koji su odmah štampali fotografije. Međutim, pojavom digitalnih fotoaparata, mobilnih telefona i ostalih uređaja koji su mogli da odmah prikažu fotografiju, ovaj sistem je otišao u istoriju. Polaroid je bankrotirao 1995. godine.

Bethlehem Steel

Kompanija je bila temelj razvoja SAD. Čelik iz ove kompanije je bio ugrađen u sve od pruga do nuklearnih reaktora. Devedesetih godina prošlog veka kompanija se nije prilagodila novim tržišnim uslovima, a stanje je dodatno pogoršano jeftinim čelikom iz uvoza. Bethlehem Steel, parče američke istorije, zauvek je nestala kada je 2001. godine proglasila bankrot.

Pets.com

Ova kompanija je probala u vremenu .com (dot-com) "balona" krajem devedesetih godina prošlog veka i to zato što se suviše brzo širila po receptu Starbucks-a. Profit nije mogao da pokrije brzo širenje, a marketing je bio toliko loše odrađen da ov akompanija nije ni došla do šireg sloja kupaca. Široko prepoznata kao dot-com propast, kompanija je doživela pad akcija sa 11 dolara na samo 19 centi, kada se i ugasila.

Commodore kompjuteri

Između 1983. i 1986. godine, Apple, IBM i Atari su bili veoma zabrinuti svojim lošim poslovanjem jer je Commodore prodavao preko 2 miliona svojih kompjutera godišnje, uzimajući preko 50% tržišnog kolača. Kompanija je pokušala inovacije puštajući na tržište Commodore plus/4, bržu i "pametniju" verziju kompjutera sa ekranom u boji. Novi model nije bio kompatibilan sa aktuelnim i poznatim C64. Commodore je pokušao da napravi diskontinuitet od stare linije proizvoda u SAD do 1990. godine i izjavio da će prestati sa isporukama do 1995. godine. Ova taktika nije upalila. Kupci iz Evrope su nastavili da kupuju C64 sve dok je postalo nemoguće za kompaniju da ih proizvodi po razumnoj ceni. Kompanija je otišla u bankrotstvo u proleće 1994. godine, noseći sa sobom neke od najbolje zamišljenih i najrevolucionarnijih kompjutera na svetu, kao što je Amiga.

PanAm

Osnovana 1927. godine, postala je deo američke kulture. Bila je lider u internacionalnim letovima i luksuznim putovanjima. Bila je prvi avio prevoznik koja je uvela u širu upotrebu džambo-džetove i prva koja je imala osoblje kao što su stjuardese i to u letu. Međutim, PanAm je bila na meti terorizma. Nekoliko užasnih incidenata, zajedno sa globalnom konkurencijom i deregulacijom dovela je do propasti kompanije 1991. godine.

Odbijanje Bitlsa

Majk Smit i Dik Rou su bili su menadžeri za nove talente u Londonskoj ispostavi Decca Records. 13. decembra 1961. godine Majk Smit je otputovao u Liverpul da čuje ovu lokalnu rokendrol grupu. Zaključio je da su talentovani i stoga im je zakazao audiciju na Novu Godinu 1962. Bend je došao u London, za dva sata je odsvirao petnaest svojih pesama u kompanijskom studiju i otišao kući. Nedeljama su čekali na odgovor. Na kraju, Rou je odbio bend rečima upućenim Epštajnu, njihovom menadžeru: "Gospodine Epštajn, ne sviđa nam se kako zvuče vaši momci. Vreme bendova četvoročlanih gitarskih je prošlo."

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel