Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Predizborna kampanja: Tomina dijeta i morenje glađu - Čovek kamila ili državnik?

Predizborna kampanja: Tomina dijeta i morenje glađu

Čovek kamila ili državnik?

Autor Marija Dukić 2011/4/19 : Tekstovi istog autora

Tomislav Nikolić štrajkuje glađu jer želi da pomogne Srbiji. Stopama Šešelja, ali ne i kamiljim genima, krenuo je za dobrobit Srbije. Da li ćemo, umesto da ucrtamo oreol oko njegove glave, samo nastaviti da se smejemo melodramatičnosti ove predstave za široke narodne mase?

U nepostojanju političkih programa i bilo kakvih razumnih ekonomskih strategija, naši političari, izgleda, umesto marketinških stručnjaka angažuju scenariste španskih serija. Kampanja uveliko traje i svakim danom se zaoštrava. Ovom prilikom analiziramo metode borbe dve najjače partije, ali i onih manjih, koje imaju jak koalicioni potencijal.

Srpska napredna stranka

Nekada ogorčeni antievropejac, branilac Šešelja i njegove politike, 2007. kao predsednik Skupštine Srbije, Toma Nikolić govorio je kako se nada da će Rusija „izmisliti neki način za udruživanje zemalja protiv američke hegemonije i Evropske unije“, koji bi sigurno sledila njegova partija. Sa promenom partije, promenio je mišljenje i izrazio veliku strepnju za dalji tok pristupanja EU rečima „ne daj bože da ne uđemo u EU“. Velikomučenika Tomislava Nikolića na putu ka EU koče DS i posvećenost novom patentu političke borbe sveopštim postom. Zbog svoje akcije koja bi se mogla zvati „Preveli me žednog u privatnu bolnicu“ Tomislav Nikolić je završio u bolnici, i to, sirotan, nekoj jadnoj, sa blokiranim računom. Ovo je verovatno deo SNS-ovog ekonomskog programa za ozdravljenje preduzeća čiji su računi blokirani, kao i ekološki projekat za očuvanje vode, resursa koji svuda u svetu postaje sve dragoceniji. Pored toga, ovime pokazuje da nije bežao sa časova iz Šešeljeve političke škole. Naime, po oprobanom receptu Vojislava Šešelja, Nikolić je stupio u štrajk glađu, ali se malo preračunao – ex vojvoda je izgleda bio izdržljiviji ili je posedovao gene kamile.

Sve je počelo pre mesec dana kada je na mitingu na kom je SNS tražila prevremene izbore Tomislav Nikolić najavio da će opet izvesti narod na ulicu da sede na stiroporu (razumem da piju, da puše, da se drogiraju, al` da sede na `ladnom betonu – to ne razumem). Problem leži u ključnih mesec dana, DS bi možda i pristao na to da izbori budu u januaru, al’ SNS ih hoće u decembru, 18-tog. Zašto je decembar bolji od januara? Pa po Tominom mišljenju „predstavnici opozicije od katoličkog Božića pa do Srpske nove godine ne bi imali mogućnost da vode kampanju a vlast bi krenula po katedralama, Gračanici, pojavljivala bi se za Novu godinu...“ Razlog zapravo nije obilaženje crkvi i mirisanje tajmana, ma koliko pobožni bili naši suicidni političari, već to što bi kandidatura u EU mogla DS-u doneti pozitivan rejting, jer bi u tom trenutku tradicionalno nezadovoljni građani bili medijski bombardovani ovim, kako kaže Tadić, „istorijskim uspehom”. Inače, parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji bi trebalo da se održe najkasnije do 11. maja 2012. godine, a predsednički do 20. januara 2013. godine. Za to vreme sigurno neće doći do značajnijeg ekonomskog oporavka, jer vlast pravi ekonomske strategije po principu opipavanja pulsa naroda tako što najavi implementaciju određenih odluka poput uvođenja kriznog poreza, pa onda kad se narod pobuni odustaje od istog, i tako u krug. Zato je jedina šansa uspeh na političkom planu, a posebno na spoljnopolitičkom, iako ovaj sektor vodi Vuk Jeremić.


Toma ne jede i ne pije

Nikolić i njegova uzdanica, znan i kao „srpski Gebels” zbog uspeha u vođenju Ministarstva informisanja u vreme Slobodana Miloševića, bombastično su najavljivali poslednji miting, govoreći da imaju plan (a zli jezici su se nadali političkom programu) i da će Tadiću „dati ponudu koju neće moći da odbije”. Novinare su slagali da neće biti štrajka glađu a odmah sutradan predsednika je umesto konjske glave u krevetu, dočekao Tomislav Nikolić koji melodramatično priča da će dati život za Srbiju, tako što će štrajkovati glađu. On kaže da mu nisu cilj samo izbori (a valjda zato gladuje) već da skine najgoru vlast koja je zadesila Srbiju i da sve to radi zbog nas. Kakav je njegov plan, šta ako dođe na vlast? Kakav je politički program SNS-a? Pred prošle izbore u političkom programu im je stajalo da bi oporavili ekonomski sistem i, između ostalog, razvijanjem banjskog turizma. Spas je u banjama! Zato i ne čudi što naprednjaci stalno odbijaju da novinarima kažu svoj izborni i politički program.

Ali kome je u Srbiji bitno za šta glasa, važnije je za koga. A Nikolić za dobrobit Srbije 24 sata nije jeo, ni pio, i na kraju mu je pozlilo. Sve to su pratile dramatične izjave pojedinih doktora da su „u pitanju dani, a ne nedelje” i Vučića koji se pozivao na Đinđića i Mićunovića kojima je navodno takođe metod političke borbe bio štrajk glađu. Ali ako se setite Miloševićevog režima, znaćete i da bi to bilo potpuno nedelotvorno, taj bi ih pustio da umru od gladi bez problema. Nije bio problem ni umiranje od metaka, a glad je svakako u Srbiji rašireniji metod. Mićunović je naravno ovo demantovao. A onda je na scenu stupio i patrijarh Irinej koji je inače veoma pobožnom Nikoliću poslao poruku kojom ga je pozvao da odustane od štrajka glađu i žeđu, jer to nije hrišćanski. „Nije hrišćanski ubijati i mučiti svoje telo“. Ali izgleda da Toma bolje od patrijarha tumači hrišćanske postulate, te je našao patriotsko, a samim tim i hrišćansko opravdanje za svoju dijetu. Ali pre svega marketinško. Sada se neće skidati sa dnevnika, naslovnih stranica dnevnih izdanja, a evo pojavio se čak i kod nas koji ne volimo mnogo da trubimo o domaćoj politici jer mislimo da realniju sliku o njoj daju sajtovi poput njuz.net-a.

 

U međuvremenu, njegov najveći oponent, Boris Tadić, usisava po kućama, a Koštunica je uvređen što su ga zvali da svedoči o političkoj pozadini Đinđićevog ubistva.  

Nerelevantna anketa

Prema nerelevantnom istraživanju koje je sproveo naš magazin sa uzorkom od troje taksista, jednim majstorom sa tehničkog pregleda i nekoliko prisluškivanja razgovora po lokalnim prodavnicama, „narodu“ nije jasno zašto Toma štrajkuje. Međutim, svi se žale da je teško i da „ovako više ne može.“


N.O. Sa tehničkog pregleda pita: „A sa kim je Toma u koaliciji?“

„Sa Veljom Ilićem i Bogoljubom Karićem“, odgovaramo.

„I, šta hoće?“, pita.

„Izbore“, odgovaramo k'o iz topa.

„A što?“, kaže N.O. i dodaje: „Imaš lufta ovde, sredi ovu sponu. Nije strašno, ali ako ideš na duži put, pripazi se“.

„Koliko će to da košta?“, pitamo mi dok nam one reči „da se živi teško“ odzvanjaju u glavi.

(Uroš Nedeljković)

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel