Solidarna kafica
Preko ramena > Putovanja > Španska korida: Ubijanje iz zabave? - Da li se toreador i bik nalaze u ravnopravnom položaju?

Španska korida: Ubijanje iz zabave?

Da li se toreador i bik nalaze u ravnopravnom položaju?

Autor Ivana Georgijev 2011/4/19

Kada govorimo o koridi, Španija je podeljena na dve suprotstavljene strane: na one koji ističu umetničku vrednost ovog tipično španskog običaja, i na druge koji ga doživljavaju kao surovo, nehumano i primitivno ophođenje prema životinjama, koga cela nacija treba da se stidi.

Jedna od prvih asocijacija na Španiju svakako je i čuvena korida, ili borbe sa bikovima, koja se osim u Španiji organizuje i u Portugalu, kao i u nekim zemljama Latinske Amerike. Retko koji turista će propustiti priliku da boraveći u nekom od gradova Španije prisustvuje čuvenom spektaklu sa bikovima, kao dokaz da je osetio pravi duh španskog naroda i makar za trenutak bio deo njegove tradicije. I dok jedni ističu umetničku vrednost ovog tipično španskog običaja, drugi ga doživljavaju kao surovo, nehumano i primitivno ophođenje prema životinjama, koga cela nacija treba da se stidi.

To je razlog zbog kog je, kada govorimo o koridi, Španija podeljena na dve suprotstavljene strane, i zbog kog ova tema neprestano uzburkava javnost poslednjih godina.

Rečnik Španske kraljevske akademije navodi sledeću definiciju za koridu: “zabava koja se sastoji u ohrabrivanju određenog broja bikova na napad a zatim izbegavanju njihovih nasrtaja na zatvorenom trgu”. Da li je zabava prava reč? Odgovor nije jednostavan. Ali za početak treba istaći sledeće - u španskoj koridi vrhunac ove tradicionalne predstave jeste ubistvo bika. Toreador zabija u bika koplje a zatim ga ubija mačem, što mnogobrojnu publiku dovodi do ekstaze, a malobrojne podstiče na razmišljanje o surovosti jedne nacije.

Poreklo

Španijom su još od davnina krstarili takozvani matadori ili toreadori, koji su zabavljali publiku raznoraznim predstavama sa bikovima. Tokom istorije ovaj vid zabave je kritikovan i zabranjivan od strane jednih, a istovremeno podstican i tražen od drugih. Situacija se ni danas nije mnogo promenila - dok su jedni fascinirani ovim običajem, drugi ga smatraju zlostavljanjem životinja, oštro ga osuđuju i traže njegovo ukidanje.

 

Korida

“Priprema” bika

Pitanje koje se nameće jeste da li se toreador i bik nalaze u ravnopravnom položaju u trenutku kada se suprotstavljaju jedan drugom, ili je cela predstava iscenirana i unapred smišljena. Mnogobrojne organizacije za zaštitu životinja ističu da bikove izvode pred toreadore izmučene i nesposobne da se suprotstave. Navode da bikovi 24 sata pre izlaska u arenu provode u mraku, pa u dodiru sa svetlošću i povicima bučne publike počinju da skaču i ritaju se od straha jer nagonski zele da pobegnu, što daje efekat razjarenog i veoma opasnog bika kao dostojnog protivnika. Takođe tvrde da im skraćuju rogove ne bi li zaštitili toreadore, da im satima pre izlaska u arenu kače vreće sa peskom na vrat i da ih surovo muče udarcima u testise i ostale delove tela.

Procedura

Nakon što toreador demonstrira svoje umeće u izbegavanju bika koga je prethodno podstakao na napad, počinju pripreme za ubistvo životinje, koje je i vrhunac ovog spektakla. Kada proceni da je pravi trenutak, toreador zariva u telo bika “estoke”, vrstu koplja koji se koristi isključivo u te svrhe. Precizan ubod preseca aortu i usmrćuje zivotinju, što kod publike izaziva oduševljenje i potrebu da aplaudira majstorijama toreadora.

Korida je zabranjena u mnogim zemljama i stalni je predmet polemike. Španija je jedna od zemalja gde ova uvek aktuelna tema izaziva brojne rasprave. Medjutim, kritika borbi sa bikovima nije novina. Još od formiranja koride kao moderne zabave u 18. veku, ovaj običaj nailazi na brojne osude i zabrane. U isto vreme predstavlja i veliku turistučku atrakciju koja obezbeđuje stalne prihode, pa bi to mogao biti jedan od razloga što izostaje adekvatana reakcija države.


Korida
Na vama ostaje da se opredelite kojoj strani ćete se prikloniti, i da sledeći put kada budete posetili neku od zemalja gde se korida održava razmislite da li želite da budete deo ovog spektakla.

 

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel