Solidarna kafica
Preko ramena > Nauka > Simfonija nauke - John Bosswell - Naučno znanje za široke narodne mase

Simfonija nauke - John Bosswell

Naučno znanje za široke narodne mase

Autor Aca Todorović 2011/4/18

Projekat Džona Bosvela (John Boswell) “Symphony of Science” je muzički miks koji sadrži reči divova nauke poput Karla Sejgana, Stivena Hokinga, Ričarda Dokinsa, Michio Kakua i na taj način približava širokim narodnim masama pitanja kao što su: ko smo mi, odakle smo došli i gde idemo?

"Nešto unutar nas prepoznaje da je Kosmos naš dom", rekao je Karl Sagan u svojoj istoimenoj knjizi koja je takođe postala i najgledanija naučno popularna emisija pod istim naslovom. Sagan je preminuo 1996. godine nakon teške bolesti, ali njegovo zaveštanje koje je ostavio za buduće generacije živi i dalje.

Budući da sam veliki poklonik nauke, muvam se dosta po internetu tražeći literatutru iz raznih oblasti, a takođe naučno popularne dokumentarce koje bih eventualno mogao da pogledam. Sasvim slučajno jednom prilikom otkrio sam projekat naslovljen Symphony of Science koji je ovih dana doživeo globalnu slavu putem sajta YouTube, a inače rad Džona Bosvela, producenta i kompozitora koji je došao na ideju da umiksuje i uhvati reči divova nauke poput gore pomenutog Karla Sejgana, Stivena Hokinga, Ričarda Dokinsa, Michio Kakua i ubaci ih u svoje kompozicije i na jedan potpuno nov način približi širokim narodnim masama pitanja kao što su: Ko smo mi? Odakle smo došli i gde idemo?

Džon BosvelDo danas Bosvel je producirao četiri spota Symphony of Science koje možete pogledati na sajtu YouTube, a dva su već izašla i na vinil. Naravno, kako je sam autor rekao u intervju za Examiner:

"Spotovi neće uticati na ljude u istom maniru, ali bih voleo da približim razna pitanja raznim ljudima. Spotovi su koncipirani tako da mogu da služe kao edukativno zabavni hibrid i ujedno pokazuju koliko je jaka naučna filozofija i poruka koja ona nosi. Onima kojima su ovi koncepti poznati nadam se da će ih videti u novom svetlu i da će im se dopasti nov pristup."


Prvi remiks, “A Glorious Dawn", orjentisan je na rad astrofizičara Karla Sejgana i teoretskog fizičara Stivena Hokinga. Sejganove reči su itekako lirične. Ko bi mogao da zaboravi njegove poetične opise svemira iz njegovih knjiga ili iz serijala Kosmos? Njegov glas je mekan i melodičan sa specifičnim akcentom, setite se: "Billions and Bilions". Koristeći Sejganove klipove itekako ima smisla za projekat poput ovog, dok glas Stivena Hokinga dolazi sa specifičnom elektronskom augmentacijom koja je uzrok njegove bolesti, ali ipak ima svoj unikatn obris. Zajedno sa klavirskom melodijom njihovi glasovi prelivaju se kao sunčevi zraci u ranoj zoru.

Uz audio, Bosvel razmišlja i o vizuelnim interpetacijama koje bira za svoje remikse - to je upravo ono što ističe pesmu i navodi gledaoca da nastavi da gleda. Prvi video ima više od 2,7 milona individualnih pregleda (hits) na Youtube od kako je postavljen 17. Septembra. 2009. godine, a 7-inčni vinil izašao je 9.11.2009. u čast onoga što bi bio Saganov 75 rođendan.

“We Are All Connected” naziv je druge kompozicije u kojoj se uz Sejganov glas pridodaju glasovi fizičara Ričarda Fajnmana, autora Bila Naja, i astrofizičara Nila DeGrasa Tajsona. Bosvel hvata strast i entuzijazam ovih vrlo poznatih naučnika sa tečnom melodijom koja spaja elemente pesme. Njegovo komponovanje dolazi do izražaja iz jednog prostog razloga - melodija vam se nakon prvog slušanja zaglavljuje u glavi.

Treći remiks, “Our Place in the Cosmos”, je možda Bosvelovov muzički najavanturističkiji poduhvat. Kompozicija poseduje miran R&B gruv koje prethodne nemaju ili im nedostaje. Dalje, uz Sejgana pesma nosi reči kosmologa Roberta Džastroua, eksperta na polju teorije struna Michio Kakua, i teoretičara biologije Ričarda Dokinsa, čiji refren ostaje upečatljiv slušaocu dugo nakon završetka pesme.


"Matter flows from place to place, and momentarily comes together to be you. Some people find that thought disturbing; I find the reality thrilling."

Richard Dawkins


U najrecentnijem Bosvelovom remiksu “The Unbroken Thread” postavljenom 6. januara prirodnjak Dejvid Atenborou i Džejn Gudol, primatolog, priključuju se Sejganu. Video spot ima dosta materijla iz mnogih naučnih dokumentaraca koji ilustruju ono što je izgovoreno, a dodatak ženskog vokala Džejn Gudol donosi osveženje u odnosu na prethodne numere. Sama tema je raznovrsnost života na zemlji i jedan zaista fin i uprošćen način predstavljanja teorije evolucije.

Bosvel napominje da vreme za produciranje svakog videa varira. "Prosečno vreme za svaki video je oko tri nedelje rada par sati dnevno. Najviše vremena je potrebno za prelaženje naučnog materijala i filtriranje do pevljivijih stihova: ovo je ujedno najteži i povremeno vrlo frustirajući deo procesa. Ostatak je nešto u čemu zapravo uživam i odatle postaje tečno i slobodno. Prvo napravim pesmu pa onda editujem video".

Šta je to što "tera" nekoga ko nije naučnik ili "full time" muzičar da uloži toliko vremena na ovakav projekat?

"Nisam naučnik, to je istina. Moja strast prema nauci počela je posle koledža. Zapravo, bio sam faciniran kada sam gledao prvi put Sejganov Kosmos. Nedavno sam tek počeo da eksperimentišem sa remiksima. Mislio sam da bi bilo prosto u redu napraviti neku vrstu "tribute"-a ovom velikom naučniku. Ogroman pozitivan odziv ljudi na 'A Glorious Dawn' i potencijal za slične video spotove inspirisao me je da nastavim sa idejom i da je proširim na više polja".

Simfonija nauke

Na neki način, Symphony of Science je samo kreativna vežba, ali takođe ima i dublju svrhu. "Bitno je dotaći što više ljudi. Neki od njih cene muziku, dok drugi cene poruku koju ona nosi. U svakom slučaju šta god da je slučaj biću srećan", kaže Bosvel i napominje da će nastaviti da pravi Symphony of Science spotove, ali takođe ima i nekih ideja koje nisu u vezi sa naukom već i sa drugim poljima ljudskog delovanja.

Za više informacija o John Boswell’s Symphony of Science ili njegovog drugog muzičkog projekta Colourpulse možete naći na zvaničnom sajtu Symphony of Science.

Takođe, na istom linku možete skinuti video klipove kao i mp3 verzije pesama.

 

Tekst ustupio magazin Frenzy Spark

 

Frenzy Spark

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel