Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Republikanski kadidati: Ko će na crtu Obami? - Tajkun, Sveštenik i Kraljica glupih izjava

Republikanski kadidati: Ko će na crtu Obami?

Tajkun, Sveštenik i Kraljica glupih izjava

Autor Marija Dukić 2011/4/15 : Tekstovi istog autora

Prema rezultatima CNN-ove ankete Donald Tramp je jedan od najpoželjnijih predsedničkih kandidata Republikanske stranke, zajedno sa bivšim guvernerom Arkanzasa Majkom Hakabijem. Obojicu podržava 19 odsto anketiranih birača, a novinari smatraju da postoji realna šansa da će se Tramp kandidovati. Njegova odluka o kandidaturi najavljena je za jun a dotle on nastavlja da iznosi političke stavove koji su razlog zgražavanja drugog dela američke populacije, onog koji strahuje od republikanskog ekstremizma, a koji Trampa naziva “tajkunom sa političkim ambicijama”.

 

donald tramp

Donald Tramp je nedavno punio stupce novina svojom izjavom da osporava Obamino pravo da bude predsednik jer nije rođen na američkom tlu, tvrdeći da američki predsednik nije rođen na Havajima već u Keniji. Takođe, veliki je protivnik Obamine reforme zdravstvenog sistema i podizanja poreza. Iako bez političkog iskustva, narod ga voli jer je ostvario i više od američkog sna - on bi se mogao svrstati u ono što naš predsednik naziva “nepristojno bogatim”. Izjavio je da bi bez problema mogao da potroši više od 200 miliona dolara sopstvenog novca na kampanju. Njegovi sadašnji stavovi ne obećavaju umerenu spoljnu politiku, poput onih da svi pljačkaju Ameriku, a posebno Kina jer “se ta azijska zemlja izvlači sa "ubistvom", time što manipuliše svojom valutom, a SAD se koriste "za bičevanje".

 

"Poštovanje za ovu zemlju prosto nije tu", rekao je milijarder. "Radim sa mnogim ljudima iz Kine, oni nam se smeju. Oni misle da smo mi budale. Skoro da nas budale i vode. A oni ne mogu da poveruju sa čime se izvlače".

 

On je zainteresovan za Libiju “samo ako uzmemo naftu. Da sam ja predsednik, ne bih napuštao Irak i prepustio naftu Iranu”. Ekscentrični milijarder, vlasnik jedne od najpoznatijih i najsmešnijih frizura na svetu, za razliku od devedesetih godina, sada ne flertuje sa politikom već ozbiljno planira da se kandiduje za predsednika. 

 

hakabi

Što se tiče drugog najpoželjnijeg kandidata, Majka Hakabija, guvernera Arkanzasa, on se proslavio kao baptistički sveštenik koji smatra da se politika i religija ne mogu razdvajati. Kao pastor ohrabrivao je belačke crkve da kasnih 80-tih prihvataju u svoje redove i obojene članove. Njegova konzervativna gledišta o abortusu i homoseksualnim brakovima daju mu prednost među konzervativnim hrišćanima. Nezgrapan je sa izjavama i voli, ali ne ume, da koristi stilske figure pa mora često da se izvinjava zbog svojih reči, poput onog slučaja kada je abortus uporedio sa nacističkim koncentracionim logorima, ili kada je izjednačavao homoseksualizam sa pedofilijom i zoofilijom, rekavši “ako ćemo da dozvoljavamo istopolne brakove onda možemo i brakove sa decom, životinjama i sl”. Menjao bi američki Ustav jer on nije u skladu sa Bogom i božjom voljom. Podržava smtrnu kaznu i izgradnju još zatvora, kao i strožiju kaznenu politiku za maloletne prestupnike. Zalaže se da Amerika bude energetski nezavisna a to bi ostvario kroz proizvodnju energije alternativnim metodama, dakle vetrom, suncem isl. Smatra da je Obamina reforma zdravstva potpun promašaj i da treba više ulagati u prevenciju bolesti a na u lečenje, stoga zagovara zdrav način života – više vežbanja a manje jela. Podržavao je jačanje američke armije i zagovarao povećanje ulaganja u odbrambene sisteme za 50 odsto.

 

sarapalimnMeđu prvih petoro nalazi se i Sara Palin, sa 12 odsto podrške, veoma konzervativna političarka koja ne diže glas protiv ratova ali ga diže protiv homoseksualnih brakova i abortusa, čak i u slučaju silovanja ili incesta. Nazivaju je mokrim snom svakog konzervativnog republikanca i smatraju tipičnim predstavnikom “kaubojskog mentaliteta”. Iako je smatraju priglupom i neiskusnom političarkom, ona je republikancima donela glasove Tea Party-a, pokreta socijalnih i fiskalnih konzervativaca protiv politike demokratske administracije i Kongresa, koji je nastao u leto 2009. Bivšu guvernerku Aljaske mediji zovu “Fiskalni Rambo”, a često pored takvih tekstova okače njenu fotografiju sa puškom na ramenu. Ona je naime ljubitelj oružja, a samim tim i ne veliki pacifista. Sinove stalno vodi u streljanu a kao dete je pucala u jarebice. Rođena je kao rimokatolkinja ali se prekrstila u pentekostalizam koji propoveda veoma strog moral i, primera radi, zabranjuje alkohol, pušenje, vanbračne veze, pa čak i igranke. Zato i ne čudi što je Palinka svojevremeno izjavljivala da su Amerikanci pozvani od strane boga da idu da ratuju u Iraku.

 

Uprkos tako strogim moralnim načelima, priznala je da je koristila marihuanu dok je ona bila lelganlna ali sada se protivi legalizaciji iste u celoj državi, pa čak i potpunoj legalizaciji korišćenja marihuane u medicinske svrhe. Poznata je kao “kraljica glupih izjava” a obrazovaniji deo populacije je vidi kao ksenofobičnu, neuku, banalnu i politički neiskusnu. Naime, svaki prosečni novinar se u životu sastao bar sa deset puta više stranih diplomata od nje, a i pasoš je izvadila nedavno, tako da nikada ranije nije izašla iz Amerike, ako ne računamo Kanadu. Od njenih gluposti izdvajamo to što nije čula za Korejski rat iako je Amerika učestvovala u njemu; smatrala je da je njeno iskustvo bogato zbog vođenja spoljne politike dok je služila Aljasci “koja je geografski veoma blizu Rusije”, kada se kandidovala za mesto zamenika predsednika SAD priznala je da ne zna šta bi joj baš bilo u opisu posla, a neretko se i braneći neke svoje tvrdnje poziva na nepostojeće institucije. Sve u svemu, Buš deluje kao super genije u poređenju sa njom. 

 

Sa ovakvim kandidatima republikanaca, među Amerikancima se širi panika kakva ih budućnost čeka. Obama je već objavio plan smanjenja proračunskog deficita za 4000 milijardi dolara u roku od 12 godina, rezanjem vladine potrošnje za vojsku, socijalnim programima i povećanjem poreza najbogatijim Amerikancima. Republikanci mu odgovaraju predlogom za smanjenje potrošnje za za 5800 milijardi dolara u idućih 10 godina koji po kritikama demokrata opterećuje poreske obveznike srednje klase, starije i siromašne.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel