Solidarna kafica
Preko ramena > Tehnologija > Lični online PR: Ja sam car - Mislim da će se trend nastaviti...

Lični online PR: Ja sam car

Mislim da će se trend nastaviti...

Autor Uroš Nedeljković 2010/10/9 : Tekstovi istog autora

Digitalizacija komunikacije i pojava novih društvenih mreža dovodi do jednog sasvim novog poimanja tuđe ličnosti. Digitalna ličnost, ili onlajn lični pr. Možda odelo ne čini čoveka, ali profil na društvenoj mreži ga, definitivno, čini.

Za početak legitimna definicija: Lični PR je prodaja sebe onim ljudima koji su nam značajni. Lični online PR je isto to, ali u drugom okruženju. Na web-u. Kao što se u živoj komunikaciji utisak stiče 93% neverbalno, a samo 7% verbalno, verovatno je sličan procenat i što se tiče web-a.

Sada malo prakse: Za lični online PR se ne može reći da je suprotan klasičnom prodavanju magle svakog pojedinca oličenog u skupim kolima, gedžetima, mestima za izlazak, putovanjima i slično. Može se reći i da vašu pojavu prema spoljnom svetu upotpunjuje, na način gde je vaša kontrola i interaktivnost više izražena.

Sa pojavom novih društvenih medija koji uračunavaju društvene mreže, blogove i mikrobloging servise, pojedincu se omogućuje da počne život iz početka. Sebe možete predstaviti u najboljem svetlu prema trećim osobama, čak i prema svojim bližnjima, koji će naknadno shvatiti da ste vi izuzetno obrazovna i tolerantna osoba, koja čita pravu literaturu i veoma je posvećena poslu.

Ovih nerazumljivih nekoliko pasusa iznad znači sledeće. Na Fejsbuku pazite kakve fotografije ostavljate. One moraju biti probrane do tančina i na svakoj morate biti sređeni. Poželjno je imati što više fotografija sa "važnih" skupova. Ako vas je neko tagovao, a niste lepo ispali, obavezno skinite taj tag.

Linkovi koje pojedinac, željan dobrog utiska o sebi, ostavlja moraju biti veoma stručni. Toliko zanimljivi da ih niko neće kliknuti ili čitati, ali će većina "lajkovati" i tako sebi dići nivo u smislu "i ja ovo čitam, ali greota što si postavio/la link pre mene". Uz link obavezno mora ići neki komentar, poželjno je na engleskom. Ako nemate ideje, uzmite bilo koju rečenicu iz "stručnog linka" i stavite je kao komentar. Dodajte vaše viđenje "da će se trend nastaviti".

Što se Tvitera tiče, slično je kao i sa Fejsbukom, s tim što morate retvitovati nekome u maniru "da mislite će se trend nastaviti". Naravno, za obe mreže važi isto pravilo. Dodajte kao prijatelje ili pratioce sve ljude za koje mislite da su važni u vašem poslu, koliko god privatno imali mišljenje o njima da su šarlatani koji se dobro prodaju.

Veoma bitna stvar je i da se kreativno iskažete. To ćete veoma lako uraditi vođenjem bloga. Otvoriti blog je mačji kašalj, ali napuniti ga nekim sadržajem, naravno usko stručnim, je u rangu magarećeg kašlja. Dakle, dosadno i oduzima vreme. Naravno, i tu postoji već oprobano rešenje, koje samo proširuje postavljanje linkova na Fejsbuk i Tviter, s tim što ovde imate veću slobodu linkovanja i citiranja. Tako, vaš blog zapis može biti na primer: "Čitao sam zanimljiv tekst (link) od autora (link) koji je poznat po (citat iz Vikipedije ili gde drugde ste ga našli). Autor navodi (parafraza navoda), evo izvoda (citat, dakle kopi/pejst dela teksta, po mogućstvu na engleskom)."

Nakon nekoliko citata i mnogo linkovanja na što nerazumljivije i dosadnije sadržaje, na kraju obavezno dodajte i vaš zaključak da "smatrate da će se trend nastaviti."

Vremenom ćete upoznati sebi slične i moći ćete da se međusobno komentarišete i "lajkujete". Podrazimeva se da u svakom vašem javnom delovanju morate dati adresu vašeg bloga i linkove ka vašim profilima na društvenim mrežama. Tako ćete biti odlično predstavljeni kao stručnjak, pa vaša dalja prodaja je zagarantovana.

Postoji i fenomen "maturske slike u izlogu". Pojedinci unajmljuju profesionalne fotografe i fotografije sa "sešna" postavljaju u svoje albume. Oni manje platežni se obrate prijatelju ili se učlane u određenu grupu na Fejsbuku u kojoj se nudi sređivanje za pedeset evra. Na fotografiji je ozbiljnost objekta presudna stvar.

Ne zaboravite da će se uvek naći neko ko vas neće voleti i misliće da ste šarlatan i da ste "kopipejster". U tom slučaju, povucite sve veze koje ste stekli da taj komentar bude uklonjen, jer vaša onlajn karijera ne sme imati mrlje.

Jedini problem koji možete imati je taj, da ako ste stvarno stručnjak, nećete moći doći do izražaja od "stručnjaka". Međutim, onda vam sve ove tehnike nisu ni bitne.

 

Tekst je objavljen u časopisu Biznis i finansije, oktobar 2010.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel