Solidarna kafica
Preko ramena > Sport > Slobodno penjanje: Solo iznad duboke vode - Deep-water soloing

Slobodno penjanje: Solo iznad duboke vode

Deep-water soloing

Autor Uroš Nedeljković 2011/3/29 : Tekstovi istog autora

U prošlom tekstu o slobodnom penjanju (free climbing / rock climbing) neki penjači su izrazili želju da pomenemo i penjanje iznad duboke vode ili na engleskom: Deep-water soloing (DWS). Zato, evo malo o osnovama ove atraktivne sportske delatnosti.

Deep-water soloing bi se najbolje prevelo kao „samostalno penjanje iznad duboke vode“. U prevodu engleskog termina se sadrži i osnovni opis. Penjač penje bez osiguranja određeni smer, ali kao „bezbednosna oprema“ služi mu – duboka voda. Dakle, ako penjač padne, pada direktno u vodu, a onda – sve opet. Takođe, popularan termin je i Psicobloc što je majorkanski domaći izraz izveden iz reči psiho i boldering.

 

Kod lakših uspona penjač dopliva do stene i penje se bez magnezijuma i bos ili pak sa mokrim penjačicama. Ako je uspon teži onda ga čamac doveze do stene i tada kreće da penje sa suvim patikama i magnezijumom. Za ovaj vid penjenja potrebno je više vrećica sa magnezijumom i sušenje penjačica (ili nekoliko komada).


Deep-water soloing

Na slici je Kris Šarma, američki penjač

 

Ova forma slobodnog (sportskog) penjanja je najverovatnije nastala šezdesetih godina 20. veka u Dorsetu u južnoj Engleskoj ili na Majorci, ali se kao stil počeo razvijati sredinom devedesetih godina prošlog veka.

Iako se penje iznad duboke vode, treba biti oprezan. Povrede su retke, ali nisu neizbežne.


Deep-water soloing
Prvo, sam koncept duboke vode pre svega pretpostavlja da u vodi nema podvodnih stena, nevidljivih okom sa površine. Dakle, treba dobro osmotriti sve šta vas može „sačekati“ pri padu u vodu. Ali, to nije jedina stvar o kojoj treba voditi računa.

Dalje, stena koja se penje mora biti pod dovoljnim uglom, previsom, da bi pad bio direktno u vodu i da bi se izbegao dodir sa stenom pre pada. Dešava da ako stena nije dovoljno u previsu penjač pre pada u vodu okrzne stenu i povredi se.

Važno je, takođe, da penjač ima dovoljno snage da, nakon ispadanja sa stene, nastavi da pliva ili se održava na vodi. Često može biti problem pri penjanju težih smerova. Damjan Kuk, jedan od vodećih penjača u ovoj kategoriji, udavio se na Majorci kod Porto Krista u aprilu 2004. godine.

Deep-water soloing je veoma opuštajuća forma penjanja, jer se uglavnom penje u toplim vremenskim uslovima iznad vode koja smiruje. Otud i atraktivnost ove vrste ekstremnog sporta. Najpopularnija penjališta su na Majroci i u Tajlandu, ali i u Hrvatskoj, Francuskoj, čak i Bugarskoj. U Srbiji je moguće u kanjonima reka kao što je npr. Lim.

 

Pogledajte DWS video iz Halong zaliva u Vijetnamu

 

Pogledajte DWS video sa Majorke

Pročitajte još o slobodnom penjanju

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel