Solidarna kafica
Preko ramena > Tehnologija > Pravila ponašanja na internetu - Malo mesta za e-kulturu

Pravila ponašanja na internetu

Malo mesta za e-kulturu

Autor Uroš Nedeljković 2011/3/23 : Tekstovi istog autora

Do pojave kredita u Srbiji, kompjutere su koristili oni koji su pre svega umeli da ih koriste, a nesumnjivo oni koji su ih voleli. S obzirom da je hiperprodukcija kompjutera dovela do hiperprodukcije korisnika, neka pravila su morala biti zapisana.

Kao i svaka civilizacija, tako i kompjuterska civilizacija teži da bude uređena u smislu pravila ponašanja. Nemojte se plašiti, ovo je sve uglavnom stvar opšte kulture. Kada ulazite u bilo koju novu kulturu, a sajber kultura je relativno nova kultura, morate znati njena pravila, a treba znati da iza karaktera tj. slova i brojeva pre svega stoje ljudi, a komunikacija sa tim ljudima treba da bude prijatna, ali ne u smislu sadržaja komunikacije, već u smislu poštovanja određenih pravila.

Tako je još od kraja osamdesetih u upotrebi pojam Netiquette koji opisuje pomenuta pravila, a ima ih solidan broj. Pošto ne želimo da vas putem civilizacijske tekovine zvane copy/paste opterećujemo taksativnim nabrajanjima, za vas ćemo ovde izvesti neka pisana i nepisana pravila komunikacije, kojih se u Srbiji retko ko pridržava ili ih uopšte ne zna, a u razvijenim državama možete dobiti i niži položaj na poslu ako svojom e-nepismenošću iritirate sve oko sebe.

Pre svega kada kucate tekst, pored pravopisa koji važi i van sajber prostora, morate voditi računa i kakvim slovima kucate, kao i o znakovima interpunkcije, pre svega tački. Kucanje svega velikim slovima se smatra vikanjem na sagovorinika. Za to opominju i mnogi forumi. Takođe, ako ne odvajate sledeću rečenicu razmakom od prethodne koju ste završili tačkom, možete dobiti veoma neuredan tekst, jer prilikom preloma teksta, kompjuter neće znati gde da pređe u novi red, a poslednju reč prethodne rečenice, tačku i početnu reč sledeće rečenice videće kao jednu reč. Ovo, dakle, važi gde god i šta god da kucate.

Ako, pak, vršite prepisku mejlom, morate znati kako i šta da citirate (quote). Ovoga se retko ko u Srbiji pridržava, a nekima je čak i čudno, iako je sasvim logično. Dobili ste mejl, odgovarate na njega, a u novoj poruci imate i tekst poruke na koju odgovarate. Zašto? Pre svega, tekst se nikada ne piše iznad citata, kako se to često radi, već se određeni deo citira i na njega odgovori, pa opet tako do kraja mejla. Naravno, nepotrebni delovi i delovi koji nisu vredni citiranja se brišu.

Naravno, izuzetno nepristojnim se smatra i slanje raznih „smešnih slika“ i ostalih fajlova na tuđe mejlove, osim ako niste s tom osobom u veoma bliskoj vezi. Takođe, nikad se ne šalju fajlovi koji su u formatima za koje je, da bi se pregledali, potreban neki komercijalni softver. Pogotovu važi ako ste pravno lice ili se za bilo kakvu organizaciju uzimate. To praktično znači da ne treba slati Word, tzv. .doc fajlove, već PDF fajlove, jer se Microsoft Office plaća i drugi nije dužan da ga ima, dok za PDF fajlove postoje besplatni čitači. Ovo se, donekle, izmenilo sve raširenijim slobodnim kancelarijskim paketima poput OpenOffice.org i opcijama pregleda teksta u samom mejlu (ako koristite Gmail). Takođe, nikada nemojte da objavljujete tuđe mejlove javno, a to znači da kada šaljete poruku na više adresa, treba da koristite polja sa skrivenim kopijama (Bcc).

Suština priče je da sa druge strane nije kompjuter nego čovek kao i vi, a vaš zadatak je da sagovorniku omogućite da tekst što bolje razume, jer iako je ovo virtualni prostor, pisanje se od nastanka pisma nije promenilo. Mora da bude jasno i čitko, uz poštovanje drugog sagovornika, koliko god da ga mrzite ili mislite da je baraba, to mu napišite, ali pokažite da ste pismeni i - uredni.

Pravila ima dosta, ali u principu nema ništa što do sada niste znali ili pretpostavljali, samo niste hteli da se ponašate gospodski, već ste utonuli u anarhiju hiperprodukcije i dostupnosti tehnologije, koja je omogućila mnogima da se ponašaju kao kauboji.

Netiquette nema svoj zvanični sajt. Utom bolje, potražite sami ostala pravila, a mi ćemo se s vremena na vreme potruditi da vam neke stvari razjasnimo. Dotle vežbajte i poštujte sagovornike, a pre svega poštujte instituciju komunikacije. Nekada se u školama učilo lepo pisanje koje se odnosilo i na njegovu formu. Ubeđeni smo da, kada bi vaša baba umela da kuca, pisala bi lepše i preglednije mejlove od vas. Malo mesta za e-kulturu.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel