Solidarna kafica
Preko ramena > Tehnologija > 40 godina kompjuterskih virusa - Mikelanđelo i banditi

40 godina kompjuterskih virusa

Mikelanđelo i banditi

Autor Marija Dukić 2011/3/22 : Tekstovi istog autora

Prvi pravi predak današnjih virusa bio je Pervading animal koji je bio sposoban da se nadodaje na druge programe na UNIVAC 1108 računarskom sistemu. Prvi zvanično potvrđen nalaz kompjuterskog virusa je bio 1982. i zvao se Brain. Ove godine navršava se 40 godina postojanja kompjuterskih virusa. Na sajtu Net-security ovim povodom objavljena je lista najznačajnijih kompjuterskih virusa prema njihovoj istorijskoj važnosti.

1971: Creeper

Napravio ga je jedan od zaposlenih kompanije koja je radila na ARPANET-u, preteči interneta. Creeper je tražio umrežene kompjutere i prebacivao se na njih noseći poruku "Ja sam creeper (puzavica), uhvati me ako možeš".

1982: Elk Cloner

Napisao ga je petnaestogodišnjak u želji da prati šta se dešava na Apple-u svog prijatelja. Prenošen je disketom, a zaražena mašina ispisivala je pesmu u čast virusa. Ovo je prvi virus iznesen iz "laboratorije".

1987: Jerusalem

Otkriven na univerzitetu u Jerusalimu. Svake godine na petak 13-ti on bi brisao sve programe na zaraženom računaru. Jerusalem je prvi destruktivan, zlonameran virus, koji je imao globalan uticaj.

 

 

1992: Michelangelo

Dizajniran da "se budi" 6. marta na Mikelanđelov rođendan i briše podatke sa zaraženih računara. Prognoze su bile da će te godine obrisati podatke na pet miliona kompjutera ali samo nekoliko hiljada ljudi je prijavilo štetu.

 

 

1999: Melissa

Prenošen preko inficiranih Microsoft Word dokumenata, mogao je paralizovati mejling sistem, odnosno normalan pristup mejlovima. Kreator ovog virusa dao mu je ime ime po Melisi, striptizeti koju je upoznao na Floridi. Umesto da osvoji srce ove devojke, "osvojio" je 5000 dolara i 20 meseci zatvora.

2000: I LOVE YOU

Ovo je bio prilično jednostavan crv koji je stizao u obliku mejla koji je u subject imao zakačen fajl I LOVE YOU. Ako biste otvorili attachment postajali ste žrtva virusa. Takođe biste postali prenosnik jer bi se on dalje slao svima iz vašeg adresara. Iako autor nije bio motivisan novcem proizvep je ogromnu materijalnu štetu - I LOVE YOU je kompanije širom sveta koštao između 5 i 10 milijardi dolara.

2001: Code Red

Code Red ili na srpskom Šifra crveno, pogodio je servere pokazujući ranjivost Microsoft IIS servera. Za manje od nedelju dana 400 000 servera je inficirano a houmpejdžovi sajtova kojima su pružali hosting pružali su informaciju "Hacked By Chinese!”. Priča se da je ovaj virus upao i u računare u Beloj kući postajući tako prvi dokumentovani primer haktivizma.

2004: Sasser

On se takođe širio bez ičije pomoći koristeći pogodnosti koje mu pruža Microsoft Windows, čineći da se inficirani sistem gasi na svakih nekoliko minuta. Više od milion računara je inficirano, AFP komunikacioni sateliti nisu radili nekoliko sati, Delta Airlines je otkazivala letove, britanska obalska straža je ponovo radila pomoću štampanih mapa a u bolnicama nisu radila čitava radiološka odeljenja. Šteta je veća od 18 milijardi dolara. Microsoft je ponudio 250 000 dolara da pronađe krivca, a ispostavilo se da je to osamnestogodišnji nemački student koji je tvrdio da je virus napravio kako bi pomogao majci da nađe posao u industriji kompjuterske zaštite.

2005: MyTob

Ovo je jedna od prvih kombinacija Bot-a i mas-mejlinga. Obeležio je eru ulaska u sajberkriminal a cilj mu je bio naravno zarada. Poslovna strategija kreatora ovakvih virusa je korišćenje spywarea, spamovanje, hostovanje ilegalnog sadržaja i slično.

2007: Storm botnet

Sa razvojem peer-to-peer-a Storm je postao prvi Botnet sa decentralizovanom komandom. Inficirao je između 1 i 50 miliona sistema i uzeo učešće od 8% među svim postojećim virusima na svetu.

2008: Koobface

Koobface je anagram za Fejsbuk a širi se tako što na nekoj društvenoj mreži nudi opciju downloada Flash plejera kako bi korisnik pogledao neki video. Update plejera je obično virus. Postoje procene da je danas u bilo koje doba dana preko 500 000 Koobfacea online u isto vreme.

2009: Conficker

Veoma kompleksan virus kome neki pridaju veoma opasne konotacije. Naime, postoje tvrdnje da su zbog njega avioni padali, uključujući i francuske borbene letelice. Svuda u svetu je pravio neku štetu sem u Ukrajini, niti je pogađao kompjutere sa ukrajinskom tastaturom, što je stručnjake navelo da zaključe da su autori virusa Ukrajinci, koji, s obzirom da virus nije bio zlonameran prema njihovoj zemlji, tako mogu da izbegnu ruku pravde. (“Don’t target anything in your own country, and the arm of justice won’t be long enough to reach you”)

2010: Stuxnet

Prema stručnjacima, samo vladajuće strukture imaju takav kadar koji je sposoban da dizajnira ovakav virus. Kako bi se širio iskoristio je ranjivosti Windowsa, a cilj mu je bio da preko interne mreže otkrije industrijske podatke kojima upravlja Siemens, i najverovatnije da uništi sistem. Pretpostavlja se da mu je cilj bila nuklearka u Iranu.

 

 

Marija Dukić

SCA Virus

SCA virus bio je prvi virus ikada za Amiga računare.

Pojavio se novembra 1987. i ulazio je boot sektor uređaja (u to vreme uglavnom flopi disketa i prvih hard diskova). SCA virus je bio praktično bezopasan. Posle svakog 15 butovanja sistema pojavljivao se tekst sledeće sadržine:

Nešto divno se dogodilo
Tvoja AMIGA je živa !!! i, još bolje...
Neki od tvojih diskova zaraženi su VIRUSOM!!!
Još jedno remek-delo Mega-Moćnog SCA !!

ili u originalu:

Something wonderful has happened
Your AMIGA is alive !!! and, even better...
Some of your disks are infected by a VIRUS !!!
Another masterpiece of The Mega-Mighty SCA !!

Zaraženi ekran izgledao je ovako:"SCA" je zapravo skraćenica za švajcarsku grupu krakera pod imenom Swiss Cracking Association, grupu oformljenu sa ciljem "razbijanja" zaštite softvera, Virus je najverovatnije kreiran od strane člana SCA, poznatog pod nadimkom “CHRIS”.

SCA nije škodio disku ili podacima, ali se zato širio na nezaštićene diskete. Pošto je Amiga imala butabilne diskete koji su zaobilazili sistem (npr. igre) diskete su postajale neupotrebljive, jer se virus snimao preko njihovog butbloka. Ukoliko korisnik nije umeo da otkloni SCA virus je uništavao novije sistemske fajlove.

Naravno, Mega-Moćni SCA je proizveo i prvi Amiga virus čeker koji je i uništio SCA virus. Ovo je možda bio odgovor na procene da je čak 40% svih korisnika Amiga računara negde, na nekom disku, imalo ovaj virus (još jedan dokaz velikog “uspona” piraterije u tom periodu). SCA virus je svojevremeno "zapatio" i autor ovog teksta.

Inspirisani bezazlenim SCA virusom, kasnije su proizvedeni mnogo opasniji i destruktivniji virusi, kao što su Byte Bandit ili Byte Warrior.

SCA virus je imao i svoje klonove, kao što su: 2001, 666, AIDS, Amiga Masters, Anti-Kanacken, Assassin, Asylant, Bad Bytes 4, Baltasar, Bamiga Sector One, Big Boss, Blade Runners, DAG, Deniz Cool, Disk-Terminator, ICE, KarlMarx, Kefrens, LSD, MAX, MEXX, Micro Master, Muriel, NASA, PAL, Paratax 1, PDS, PKK, REP, Sphinx, TAI 1, TNK

 

Uroš Nedeljković

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel