Solidarna kafica
Preko ramena > Sport > Bill Shankly - Čovek koji je ostavio srce na Enfildu

Bill Shankly

Čovek koji je ostavio srce na Enfildu

Autor Marko Radovanac 2011/1/20 : Tekstovi istog autora

Bil Šenkli je bio prototip menadžera kakvih je danas veoma malo. Verovao je u klub, u igrače, u navijače, voleo je fudbal, stavljao je klupske interese uvek iznad ličnih. Sa njegovim “odlaskom” , ceo engleski, ali i svetski fudbal je izgubio mnogo. Ipak, njegov duh, kažu Liverpulovi navijači širom sveta, još uvek živi na Enfildu.


“Sa sobom uvek nosim fotografiju Bila i često ga spominjem. Naučio sam dosta od njega i zbog toga mu mnogo dugujem”

Kevin Kigen, jedna od fudbalskih legendi Liverpula

(u periodu od 1971. do 1977. godine odigrao je 230 utakmica i postigao 68 golova za istoimeni klub)

 

 

Mali Bil i fudbalska lopta

Vilijam Šenkli je rođen 2. septembra 1913. godine u rudarskom selu Glenbak, u Škotskoj. Porodica Džona i Barbare Šenkli je pored malog Bila brojala još četvoro dečaka i pet devojčica. Iako su u Glenbaku pretežno živeli rudari, njegov otac je bio krojač. Kako je rođen u siromašnoj porodici, ne čude njegova socijalistička uverenja u mladosti. Nikada nije verovao u ideju socijalizma kao političku, već ju je posmatrao kao način života, kao doprinos humanosti – svako pomaže svakome. 


Pošto su mu oba ujaka bila “u fudbalu” – Robert je bio predsednik “Portsmouth”-a, a Vilijam Blajt direktor u “Carlisle United”-u, od malih nogu je “pikao” fudbal u dvorištu roditeljskog doma. Ipak, i pored velike želje da sa drugarima igra fudbal i na školskom terenu, zbog finansijske situacije kod kuće biva u obavezi da napusti školu i zaposli se u rudniku. Plata mu nije bila veća od dva šilinga i šest penija po danu, a zadatak mu je bio da prazni kamion i slaže ugalj.  1932. godine zapao je za oko skautu ““Carlisle United”-a i potpisao svoj prvi profesionalni ugovor. Često je umeo da kaže da ne postoje ta braća koja treniraju fudbal, a mogu da pobede njegovu i njega u timu.Dalja fudbalska karijera mladog Bila ide uzlaznom putanjom: sa “Preston North End”-om potpisuje ugovor 1933. godine, ulazi u Prvu diviziju, igra dva finala FA kupa (1937. gubi, 1938. godine osvaja trofej). Iste godine kada je osvojio trofej namenjen osvajaču nacionalnog kupa, debituje za reprezentaciju Škotske, i to baš protiv Engleske. Uknjižio je pet nastupa za reprezentaciju. Tokom fudbalske karijere nastupao je još i za “Northampton Town”, “Liverpool”, “Arsenal”, “Cardiff City”, “Bolton Wanderers”, ” Luton Town”, “Partick Thistle” i “King's Park”. 


“Ako mi je otac bio zvezda vodilja u životu, onda je Bil Šenkli definitivno bio moj fudbalski mentor. Da li postoji neko ko više voli fudbal od njega? Ako postoji, moram da ga upoznam. On je već bio formiran igrač kada sam ga prvi put sreo, dok sam još bio junior. Umeo je da svrati, kao slučajno, na naše utakmice i, uopšte, bio je prisutan gde god se igra neka utakmica, čak i u toj ranoj fazi svoje fudbalske karijere. Već tada ste znali da će se baviti treneskim poslom i da će biti prokleto dobar u svojoj profesiji!”

Ser Stenli Metjuz, legenda fudbalske reprezentacije Engleske i kluba “Stoke”

 

Veliki Bil i trenerska klupa

Šenkli je svoju trenersku karijeru počeo u stručnom štabu rezervnog tima “Preston North End”-a, da bi 1949. godine bio promovisan u novog menadžera fudbalskog kluba “Carlisle United”. Tu se zadržao tri sezone, kao i kasnije u “Grimsby Town”-u, a potom je jednu sezonu proveo i u “Workington”-u. 1956. godine postaje prvo asistent, a posle i sam preuzima vođenje tadašnjeg drugoligaša “Huddersfield”-a. Tokom tri godine provedene u klubu, ostao je zapamćen kao menadžer jakih principa, nije pristajao da prodaje svoje fudbalere većim i bogatijim klubovima čak i kada je cifra transfera premašivala realnu cenu igrača na tržištu. Iako nije uspeo da postigne značajniji rezultat sa ovom ekipom, 1959. godine preuzima nov tim – tadašnjeg drugoligaša koji je žarko želeo da se vrati u Prvu diviziju.

 

“The Man”

U sezoni 1959/60. “Liverpool” je osvojio treće mesto u Drugoj diviziji, 1960/61. ponovio (ne)uspeh, a sledeće sezone je postao šampion divizije i plasirao se u najviši rang takmičenja. U prvoj sezoni po povratku među englesku klupsku elitu, “Liverpool” je zauzeo dosta dobro osmo mesto. 1964/65. fudbalske godine Šenkli osvaja “FA Cup”! U finalu je pobeđena ekipa “Leeds”-a rezultatom 2:1. 1965/66. osvojena je titula šampiona Prve divizije! Bitnije za navijače od same titule je bila činjenica da je gradski rival “Everton” gledao u leđa “crvenima”. Iste godine ekipa dolazi do finala tadašnjeg “Kupa kupova” , gde gubi rezultatom 2:1 od Borusije iz Dortmunda.

 

 

Sledećih par sezona, sve do početka sedamdesetih godina dvadesetog veka, ekipa je bila u samom vrhu tabele – između petog i trećeg mesta.1972/73. godine Šenkli osvaja drugu titulu! Iste godine osvojen je i prvi evropski trofej – “Kup UEFA”, pobedom nad Borusijom iz Menhengladbaha!

 

 

Znao je da kaže…

 “Problem sa sudijama je, što oni poznaju pravila, ali ne poznaju igru!”

“Ovaj grad ima dva velika tima – Liverpul i Liverpulove rezerve!”

“Kakav divan dan za fudbal! Još samo da nađemo zelenu travu i fudbalsku loptu!”

“Nisam obrazovan. Zato ću morati da koristim mozak!”

“Ako bi Everton igrao u mojoj bašti, navukao bih zavese!”

“Ja sam čovek iz naroda, i meni je samo narod bitan!” 

 

Povukao se sa funkcije…

 1974. godine. Tom prilikom je izjavio da “penzija” iliti “povlačenje sa funkcije”, u njegovom slučaju, najgluplji mogući termin za njegov odlazak. “Čovek se povlači tek kada završi u sanduku!”

 

Otišao je u legendu…

1981. godine, posle pretrpljenog srčanog udara u svome domu. Trenirao je velike igrače, stvorio je velike igrače, predvodio je veliki klub. U srcima Liverpulovih navijača – samo je jedan “The Man”!

 

 

Ukoliko budete imali priliku i posetite velelepni fudbalski hram, pa vam se učini da čujete sa praznih tribina jak, odsečan glas starog Škota – ne brinite, to samo Šenkli uteruje strah u kosti!

 

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel